Ben yeni yetme nivacılardanım arkadaşlar. Kayınpederden kalma 43bin km’de 92 model 1.6 karbiratörlü neredeyse tertemiz bir nivam var. Soğuk kış günleri bile olsa bir aydır araba bende ve ilgilenmekten kendimi alıkoyamıyorum. Ancak fazla ilgimin zararı da oldu.
Araba bir kaç (5-7) yıldır olduğu yerde çalıştırılmak dışında yatıyordu. Haliyle çamur ve toz deryasıydı her yanı. Motor havuzuna da (her ne kadar motor ve su ikilisinin asla uyuşmadığını bildiğim halde) el atmadan dayanamadım. Bir elimde sünger diğer elimde yağ çözücü sprey, giriştim kaputun altına. Ne yazık ki sonrasında tahmin edebileceğiniz üzere motor çalışmaz oldu. Marş basıyor ancak motor çalışmıyor. Egzosu kokladığımda benzin kokusu geliyor, dolayısıyla ateşleme olmadığına karar verdim. Distribütör kapağını ve buji kablolarını kontrol ettim, açıkçası su göremedim ama gene de su kaçırdığımı tahmin ediyorum. Yozgatta yaşıyorum ve sıcaklık -2 / +1’C civarında. Kendiliğinden kurumayacağına karar verdim ve söktüm ancak sökerken dikkatimi çeken şey distribitör kapağı ile buji sıralaması rakamları uyuşmuyor. Önceki hali 1-4, 2-3, 3-2, 4-1 şeklinde. Takarken eskisi gibi mi takmalı yoksa 1-1, 2-2 gibi mi takayım? Distribütörü komple sökmeme gerek var mı sizce? Bobini ıslatmış olma ihtimalim yok ama bobinden akımın çıkıp çıkmadığını da tek başıma deneyemedim açıkçası.
Bu olay dışında arabadan gayet memnundum ama bir kaç sorum var tabi.
1. Elektronik ateşleme maliyeti yaklaşık ne kadar?
2. Yağ basınç göstergem hep sıfır.
3. Dif kilidi lambam yanmıyor, ampülü patlak muhtemelen.
4. Kalorifer hava giriş kapağını yönlendiren mandal kilitlenmiş, wd40’ladım ama pek işe yaramadı.
5. Göğüs panelini değiştirmek mi yoksa soyup yeniden mi kaplatmak daha mantıklı?