Merhaba.
Aslında yorumunuzu gün içinde okudum. Biraz kafa yorduktan sonra cevaplayayım dedim.
Hem gaz kelebeği hem de rolanti valfini değiştirmişsiniz netice değişmemiş. kalibrasyonu doğru yapmışsınız kontak açıkken olacak. Bu iki parçanında sağlam olduğunu varsarak arızayı başka yerde aramayı düşünelim. (keşke emin olabilsek gelen her sıfır parçanın birebir araçlarımıza uyumlu olduğunu benim hep bir şüphem olur sıfırda olsa)
İlk mesajımdaki hemen herşeyi yapmışsınız ancak hava akış metre kablosunu da denemenizi önermiştim. Hani %9 ihtimal verdiğim parça. Kaldıki ilk andan itibaren aracın fazla yakma konusu ikinci plan deyip mevcut arıza ilintilemesek bile, düşününce hava akış metrenin yanlış veri okuması da rolantide sapıtmaya neden olacaktır. Şöyleki; motora giren hava miktarını bir an az okusa beyin daha az yakıt püskürtecek ve rolanti düşecek ve stop edecek araç (arada bu arızayıda yaptığını söylemiştiniz) yada giren hava miktarını fazla okuduğunda ki arızalı parça kafasına göre takılabilir, bu durumda da fazla süreyle enjektörleri açıp silindire fazla yakıt püskürtmesine neden olacaktır.Her iki durumda da rolantide dalgalanmalar yaşanabilir. Yazdığınız bir şeyde bana bu parçanın arızalı olabiliceği izlenimini verdi. Rolanti valfi fişi çekikken bazen 1000 devre çıkması. Buda fazla yada yanlış değer okuduğunu gösteriyor olabilir. Fazla yakıt girmesi demekte zaten zengin karışım, aşırı yakıt tüketimi ve dolayısı ile de rolanti sorunu demektir. Aynı zamanda rolanti motorunu ecu kontrol ettiği ve görevi hava girişini kontrol ettiği için hava akış sensörünün bozuk verisi nedeni ile rolanti valfine saçma sapan komutlarda gönderiyor olabilir.
Şimdi daha önce dediğim gibi, araç stop haldei kontak kapalı hava akış metrenin (hava filtresine bağlı olan) kablosunu çıkarıp aracı çalıştırın. Böylece veri gönderemeyiceği için ecu ya dikkate almadan mevcut verilerle ayarlama yapacak yada standart rolanti değerini baz alacak. Bu detayı pek bilmiyorum. Bu fişi çektiğinizde araç rolantide düzgün çalışır ama gaz yemesi gaza tepkisi düşer. Bu şekilde de bir kaç km kullanabilirsiniz sıkıntı yok. Bu durum neticesi nedir tekrar yazarsınız... Eğer aracın rolantisi sorunsuz ise Hava akış bozuktur, (önemli not hava akış metre fişi takılı iken obdII soket ile aracı bağladığınızda aracın MAF değerlerine bakın ismini tam hatırlamıyorum MAF mı başka bişi mi varsa ondan da emin değilim. Acayip bir değer inişi çıkışı varsa onuda konuşalım)Ama fişi çektiniz hala rolanti dalgalanıyor son bir önerim olacak. Rolanti valfini çıkarın, önce balata sipreyi ile temizleyin ancak içindeki yaya ve kafasına dikkat edin, sonra yay kısmına WD40 sıkın bolca sıkabilirsiniz, sonra takıp bir deneyin. Bunu da şunun için söylüyorum. Bu valfte sonsuz dişli vardır. Bazen gözle görülemz toz kir, çapak vs ileri geri hareketini engeller. Geri yada ileri gidemediği için takıldığı yerde ters hareket yapar yada mevcut yerinde taklı kalır. Bu işlemle takıldığı yeri atlamasını sağlamaya çalışıyoruz. Mühim olan bir anlıkta olsa sorunu giderebilmek. Teşhis konduktan sonra çözüm kolay olur.
Aşama aşama dediklerimi deneyin, bakalım netice ne olacak.
Tesisat konusunuda gelirsek bence en son bakılacak şey. Bildiğim rolanti valfi kablosu direkt ecu ya gidiyor. Onunda şemada hangi bacak nerde görüntüsü vardı ama asla ecu işiyle alaklı işlemi siz yapmayın hatta alelade bir ustaya da yaptırmayın. mekanik işini kurcalayın ama elektroniğe girmeyin. Zaten ben yine söylüyorum tesisat çok çok zayıf ihtimal..(bir kablonun sıyrılmış olması lazım diğerine atlama yapması vs vs.
Son bir tamamlama, benim araba ile ilgili bir mesleğim yok, tümüyle mekanik merakı ve Niva lara olan sevgim. Size önerdiklerim hem teorik, hem az çok başıma gelenlerden ibaret. Bir nevi beyin jimnatiği karşılıklı. Umarıım kısa sürede sorun halledilir. Atladığım birşey yoktur umarım. Yazışmaya devam ederiz.