Ýkizdere Vadisi için tarihi karar

Başlatan Harun, Ekim 22, 2010, 04:15:40

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Harun

ALINTI
TRABZON Kültür ve Tabiat Varlýklarý'ný Koruma Kurulu, bugün tarihi bir karara imza atarak Rize'nin Ýkizdere Vadisi'ni Doðal SÝT alaný ilan etti. Böylece Ýkizdere, Anzer ve Ovit yöresinde yapýlmasý planlanan 22 Hidroelektrik Santrali (HES) Projesi rafa kalktý. Bölgenin SÝT alaný ilan edilmesi için 2008'den bu yana hukuk mücadelesi veren eski Ýkizdere Derneði Baþkaný Kadem Ekþi, "Bugün HES'lerin pençesinden kurtulduðumuz, yeþili, doðayý çocuklarýmýza býrakacaðýmýzýn müjdelendiði gündür" dedi.

Rize'nin Ýkizdere ilçesinde bulunan ve dünyada korunmada öncelikli 200 ekolojik bölgeden biri ilan edilen Ýkizdere Vadisi'nde yapýlmasý planlanan hidroelektrik santralleri için 2008 yýlýnda Ýkizdere Derneði öncülüðünde hukuk mücadelesi baþlatýldý. Mahkemeler ve bilirkiþi incelemeleri sürerken bölgede 4 hidroelektrik santrali yapýldý ve hizmete açýldý. Santrallerden birini de geçtiðimiz aylarda Baþbakan Recep Tayyip Erdoðan hizmete açtý. Bölgede ayrýca 22 hidroelektrik santrali de yer tespitleri yapýldýktan sonra proje onay aþamasýna geldi.

Ekþi, Ýkizdere Vadisi'nin alt kesiminde bugüne kadar 4 HES projesi gerçekleþtirildiðini hatýrlatarak, "Ama SÝT alaný ilan edilen bölgede hiç baþlanmýþ proje yok. 22 tane planlanýyordu, onlar da rafa kalktý. Kurulun kararý sonrasýnda artýk 2863 sayýlý yasa uyarýnca bölgede taþocaðý açýlamayacak, madencilik çalýþmasý yapýlamayacak, HES inþaatlarýna izin verilmeyecek. Yani eko sistemi ve canlý yaþamýný tehdit eden hiçbir yapýlaþma olmayacak" diye konuþtu.

Rize'de daha önce de Çamlýhemþin Ýlçesindeki ünlü Fýrtýna Vadisi doðal SÝT alaný ilan edilmiþti. Böylece Fýrtýna'nýn ardýndan ekolojik yönden önem taþýyan Ýkizdere Vadisi de HES yapýmýndan kurtulmuþ oldu. Ýkizdere Vadisi'ni kapsayan kararla balýyla ünlü Anzer Yaylasý'nda planlanan HES'ler de iptal edildi

Yevgeni


Derelerin geçtiði vadilerde tonlarca inþaat alaný açmýþlardý Fýrtýna ve Ýkizdere'de gördüðüm kadarýyla. Kaptanpaþa köyü altýndan geçen (Çayeli) dere üzerinde bile inþaat vardý. O inþaat sahalarýný ne yapacaklar acaba? En azýndan görüntü kirliliði..


Maestro

 ben sevinemedim..  meclisten bir karar çýkarýrlar  sit-mit   kalmaz... geçenlerde  efemçukuru  ( izmir ) civarlarýna gittim.. adamlar altýn madeni diye ormanýn içine abartmýyorum.. en az 15  metre geniþliginde yol açmýþlar..yuh dedim.. ne geçireceksiniz buradan..   aklým almadý ama  ( iþ makinalarý sanýrým ) geçiriyorlar bir þeyler  ..

Harun

Alıntı yapılan: zirvelerin sesi -  Ekim 23, 2010, 12:36:51
ben sevinemedim..  meclisten bir karar çýkarýrlar  sit-mit   kalmaz... geçenlerde  efemçukuru  ( izmir ) civarlarýna gittim.. adamlar altýn madeni diye ormanýn içine abartmýyorum.. en az 15  metre geniþliginde yol açmýþlar..yuh dedim.. ne geçireceksiniz buradan..   aklým almadý ama  ( iþ makinalarý sanýrým ) geçiriyorlar bir þeyler  ..

maalesef aynen öyle oldu...

alýntý...
Türkiye'nin doðasý yeni bir kanun taslaðýnýn kýskacý altýnda. "Tabiatý ve Biyolojik Çeþitliliði Koruma Kanunu" adý altýnda hazýrlanan yasa taslaðý, Bakanlar Kurulu'nca onaylanarak TBMM Gündemine alýndý. Yasa taslaðý bu haliyle onaylanýrsa, ülkemizin doðasý için geri dönüþü olmayacak tahribatlarýn önü açýlmýþ olacak.
Bu düzenlemeyle birlikte ülkemizdeki 1234 Doðal Sit Alaný'nýn kaderi aðýrlýklý olarak kamu kurumu yetkililerinden oluþan yeni bir kurula terk edilecektir.

Harun

#4
çeþitli mahkeme kararlarýna raðmen inþaatlar devam ediyormuþ ???
ilk resimde aðaçlarýn söküldüðü kýsýmda heyelan meydana gelmiþ aþýrý yaðýþtan ve hes inþaatýnda hasara yol açmýþ.

Harun

bu da Bartýn ilindeki hes inþaatý alaný :'(


BAHADIR

Allahým, delirmek iþten deðil! Doða bitince ne yapacaðýz, ne yiyip ne içeceðiz? Ben ilkokuldayken "Türkiye, kendi kendine yeten 7 ükleden biridir" diye öðretmiþlerdi. Þimdi yiyecek ithal ediyoruz. Allah sonumuzu hayýr etsin.