6831 SAYILI ORMAN KANUNU

Başlatan Yevgeni, Ekim 29, 2012, 09:10:08

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Yevgeni

ORMAN KANUNU
Kanun Numarasý   : 6831
Kabul Tarihi      : 31.8.1956
                                          Yayýmlandýðý R.Gazete
                             : Tarih: 8.9.1956 Sayý: 9402
Yayýmlandýðý Düstur   : Tertib: 3 Cilt: 37 Sayfa: 2457

***

Bu Kanunun yürürlükte olmayan hükümleri için bakýnýz
"Yürürlükteki Bazý Kanunlarýn Mülga Hükümleri Külliyatý"
Cilt: 1     Sayfa : 477

Bu Kanun ile ilgili olarak Bakanlar Kurulu Kararý  ile Yürürlüðe giren yönetmelikler için,  "Yönetmelikler Külliyatý" nýn Kanunlara göre düzenlenen mümerik fihristine bakýnýz



BÝRÝNCÝ FASIL

Ormanlarýn Tarifi, Taksimi, Ýdare ve Murakebesi


Madde 1- Tabii olarak yetiþen veya emekle yetiþtirilen aðaç ve aðaçcýk topluluklarý yerleriyle birlikte orman sayýlýr.

   Ancak;

   A) Sazlýklar,

   B) Step nebatlariyle örtülü yerler,

   C) Her çeþit dikenlikler,

   Ç) Parklar,

   D) (Deðiþik: 23.9.1983-2896/1 md.) Þehir mezarlýklarýyla kasaba ve köylerin hudutlarý içerisinde bulunan eski (Kadim) mezarlýklardaki aðaç ve aðaçcýklarla örtülü yerler;

   E) Sahipli arazide bulunan ve civarýndaki ormanlarda tabii olarak yetiþmeyen aðaç ve aðaçcýk nevilerinin bulunduðu yerler,

   F) (Deðiþik: 22.5.1987-3373/1 md.) Orman sýnýrlarý içinde veya bitiþiðinde tapulu, orman sýnýrlarý dýþýnda ise her türlü tasarruf belgeleriyle özel mülkiyette bulunan ve tarým arazisi olarak kullanýlan, daðýnýk veya yer yer küme ve sýra halindeki her nevi aðaç veya aðaçcýklarla örtülü yerler,

   G) (Deðiþik: 22.5.1987-3373/1 md.) Orman sýnýrlarý dýþýnda olup, yüzölçümü üç hektarý aþmayan sahipli arazideki her nevi aðaç ve aðaçcýklarla  örtülü yerler,
   H) Sahipli arazide ve muhitin hususiyetlerine göre yetiþmiþ veya yetiþtirilecek olan fýstýk çamlýklarý ve palamut meþelikleri dahil olmak üzere her nevi meyveli aðaç ve aðaççýklar.   
I) (Deðiþik: 23.9.1983-2896/1 md.) Sahipli arazideki aþýlý ve aþýsýz zeytinliklerle, özel kanunu gereðince Devlet ormanlarýndan tefrik edilmiþ ve imar, ýslah ve temlik þartlarý yerine getirilmiþ bulunan yabani zeytinlikler ile 9.7.1956 tarih ve 6777 sayýlý Kanunda tasrih edilen yabani veya aþýlanmýþ fýstýklýk, sakýzlýk ve harnupluklar;
   J) Funda veya makilerle örtülü orman ve toprak muhafaza karakteri taþýmayan yerler;orman sayýlmaz.
Madde 2- (Deðiþik : 5.6.1986-3302/1 md.)
Orman sayýlan yerlerden:
   A) Öncelikle orman içindeki köyler halkýnýn kýsmen veya tamamen yerleþtirilmesi maksadýyla, orman olarak muhafazasýnda bilim ve fen bakýmýndan hiçbir yarar görülmeyen aksine tarým alanlarýna dönüþtürülmesinde yarar olduðu tespit edilen yerler ile halen orman rejimi içinde bulunan funda ve makilerle örtülü yerlerden tarým alanlarýna dönüþtürülmesinde yarar olduðu tespit edilen yerler,

   B) 31.12.1981 tarihinden önce bilim ve fen bakýmýndan orman niteliðini tam olarak kaybetmiþ yerlerden; tarla, bað, bahçe, meyvelik, zeytinlik, fýndýklýk, fýstýklýk (antep fýstýðý, çam fýstýðý) gibi çeþitli tarým alanlarý veya otlak, kýþlak, yaylak gibi hayvancýlýkta kullanýlmasýnda yarar olduðu tespit edilen araziler ile þehir, kasaba ve köy yapýlarýnýn toplu olarak bulunduðu yerleþim alanlarý,
Orman sýnýrlarý dýþýna çýkartýlýr.
   Orman sýnýrlarý dýþýna çýkartýlan bu yerler Devlete ait ise Hazine adýna, hükmi þahsiyeti haiz amme müesseselerine ait ise bu müesseseler adýna, hususi orman ise sahipleri adýna orman sýnýrlarý dýþýna çýkartýlýr. Uygulama kesinleþtikten sonra tapuda kesin tashih ve tescil iþlemi yapýlýr.
   Bu yerler dýþýnda orman sýnýrlarýnda hiçbir surette daraltma yapýlamaz.
          (Deðiþiklik 5.11.2003 tarih ve 4999 sayýlý kanunla deðiþiklik ) Bu madde hükümleri; muhafaza ormaný, milli park alanlarý, tabiat parklarý, tabiat koruma alanlarý, izin ve irtifak hakký tesis edilen ormanlýk alanlar ve üçüncü madde ile orman rejimi içine alýnan yerlerde bu niteliklerinin devamý süresince, yanan orman sahalarýnda ise hiçbir þekilde uygulanmaz. Deðiþiklik 5.11.2003 tarih ve 4999 sayýlý kanunla deðiþiklik yapýlmýþtýr ).
   (Ek: 22.5.1987 - 3373/1 md.) Bu maddenin (B) bendi ile orman sýnýrlarý dýþýna çýkarýlýp, 2924 sayýlý kanunun 11 ve 12 nci maddeleri gereðince fiili durumlarýna göre ifraz edilerek bedeli karþýlýðý satýlacak yer, yapý ve tesisleri kullananlardan, satýþ iþlemleri tamamlanýncaya kadar ecri misil alýnmaz.
Madde 3-Bulunduklarý mevki, vaziyet, haiz olduklarý hususiyet noktasýndan memleketin ve halkýn menfaat, sýhhat, selametine yarayacak veya tarihi, bedii veya turistik kýymeti bakýmýndan muhafazasý gereken, gerek Devletin ve gerek eþhasýn hususi mülkiyetinde veya hüküm ve tasarrufu altýnda bulunan yerlerin orman rejimine alýnmasýna Ziraat veya Maarif  Vekaletleri veya Turizm Umumi Müdürlüðünün teklifi üzerine icra vekilleri heyetince karar verilebilir.
   




Madde 4- Ormanlar Mülkiyet ve Ýdare Bakýmýndan:
   A)Devlet Ormanlarý;
   B)Hükmi þahsiyeti haiz amme müesseselerine ait ormanlar;
   C)Hususi ormanlar;
   Vasýf  ve karakter bakýmýndan:
   A)Muhafaza ormanlarý;
   B)Milli parklar;
   C)Ýstihsal ormanlarý;
   olmak üzere ayrýlýr.
Madde 5- Hükmi þahsiyeti haiz olmayan Devlet dairelerince hususi maksatlara göre tesis edilen ormanlarýn  bu daireler tarafýndan tesis gayesine uygun surette idare ve intifaýna Ziraat Vekaletince izin verilebilir.
Madde  6- (Deðiþik : 22.5.1987 - 3373/3 md.)
Devlet ormanlarýna ve Devlet ormaný sayýlan yerlere ait her çeþit iþler Orman Genel Müdürlüðünce yapýlýr ve yaptýrýlýr.
      Devletten baþkasýna ait olan bütün ormanlar, bu kanunun hükümleri dairesinde Orman Genel Müdürlüðü'nün murakebesine tabidir.

Yevgeni

ÝKÝNCÝ FASIL
I
Devlet Ormanlarý
ve
Orman Kadastrosu


Madde 7 – (Deðiþik : 5/6/1986 - 3302/2 md.)
(Deðiþik birinci fýkra: 5/11/2003-4999/3 md.) Devlet ormanlarý ile evvelce sýnýrlamasý yapýlmýþ olup da herhangi bir nedenle orman sýnýrlarý dýþýnda kalmýþ ormanlarýn, hükmî þahsiyeti haiz amme müesseselerine ait ormanlarýn, hususi ormanlarýn, orman kadastrosu ve bu ormanlarýn içinde ve bitiþiðinde bulunan her çeþit taþýnmaz mallarýn ormanlarla müþterek sýnýrlarýnýn tayini ve tespiti ile 2 nci madde uygulamalarý ile ilgili olarak kadastrosu kesinleþmiþ yerlerde tespit edilen fennî hatalarýn düzeltilmesi iþleri orman kadastro komisyonlarý tarafýndan yapýlýr.(Ek cümle: 15/1/2009-5831/2 md.) Ancak, henüz orman kadastrosuna baþlanýlmamýþ yerlerde, 3402 sayýlý Kadastro Kanunu hükümlerine göre belirlenen orman sýnýrý, orman kadastro komisyonunca belirlenen orman sýnýrý niteliðini kazanýr.
(Ek fýkra: 5/11/2003-4999/3 md.) Orman kadastro komisyonlarýnca ormanlarýn kadastrosu ve Devlet ormanlarýnda yapýlacak 2 nci maddenin (B) bendi uygulamalarý resen, 2 nci maddenin (A) bendi uygulamalarý müracaatýn deðerlendirilmesi ve Bakanlýðýn onayý ile bedelsiz olarak, hükmî þahsiyeti haiz amme müesseselerine ait ve hususi ormanlarda 2 nci maddenin (B)bendi uygulamalarý ise bu ormanlarýn sahiplerinin müracaatý üzerine bedeli karþýlýðýnda yapýlýr.
             Orman kadastro komisyonlarý, Tarým Orman ve Köyiþleri Bakanlýðýnca atanacak bir orman yüksek mühendisi veya orman mühendisinin baþkanlýðýnda, bir orman yüksek mühendisi veya orman mühendisi veya bunlarýn bulunmamasý halinde orman teknikeri, bir ziraat yüksek mühendisi veya ziraat mühendisi veya bunlarýn bulunmamasý halinde ziraat teknisyeni, mahalli ziraat odalarýnca bildirilecek bir temsilci ile beldelerde belediye encümenince, köylerde köy muhtarlýðýnca bildirilecek bir temsilci olmak üzere bir baþkan ve dört üyeden teþekkül eder.
(Deðiþik üçüncü fýkra: 5/11/2003-4999/3 md.) Orman kadastro komisyonlarý ve amenajman heyetleri baþkan ve üyelerine ödenecek tazminat ve harcýrah miktarlarý her yýl bütçe kanunu ile belirlenir. Arazi çalýþmalarýnýn atama merkezleri dýþýnda yapýlmasý halinde arazi tazminatý yerine yurt içi gündelikler ödenir.
             Komisyonlarýn çalýþma usul ve esaslarý yönetmelikle düzenlenir.


Madde  8- (Deðiþik : 5.6.1986 - 3302/3 md)
Orman  kadastrosunun ve bu Kanunun 2 nci maddesi gereðince orman sýnýrlarý dýþýna çýkarma iþlemlerinin yapýlacaðý il ve ilçeler Tarým Orman ve Köyiþleri Bakanlýðýnca belirlenir.
   Kadastro çalýþmalarýnýn yapýlacaðý yerler en az bir ay önce radyo ve diðer yayýn araçlarý ile ilan olunur.
   Orman kadastrosu ve sýnýrlarý dýþýna çýkarma iþlerine ait arazi çalýþmalarýnýn baþlama tarihi ise, orman kadastrosu komisyonu tarafýndan en az 15 gün önceden çalýþýlacak belde ve köylerle bunlara bitiþik belde ve köylerin uygun yerlerine asýlarak ilan edilir.

   Ýlan iþlemlerine ait usul ve esaslar yönetmelikte düzenlenir.

Madde 9- (Deðiþik : 23.9.1983 - 2896/5 md.)
Ýlan iþleri tamamlanan belde ve köylerde kadastrosu yapýlacak ormanlarýn sýnýrlarý komisyonlarca, arazi üzerinde belirlenir, ölçülür, varsa hava fotoðraflarýna iþaretlenir ve bu iþlemler tutanakla tevsik edilir.
   Bu tutanak; sýnýrlandýrýlan ormanlarýn iþletme þeklini, ihtiva ettikleri aðaç türlerini, mülkiyet ve diðer ayni haklarý, sýnýrda bulunan taþýnmaz mallarýn cinsini, maliklerinin ve iþgal edenlerin  ad ve soyadýný, gösterilen veya verilen belgelerin tarih,  numara ve nitelikleri ile ilgililer tarafýndan yapýlan itirazlarý kapsayacak þekilde düzenlenir.
   (Deðiþik üçüncü fýkra: 5.6.1986 - 3302/4 md.)
   Tutanaklar, orman kadastrosu ve bu Kanununun 2 nci maddesinin (B) bendinin uygulamalarýnda her belde ve köy için, (A) bendinin uygulanmasýnda ise bir veya birden fazla köy ve belde veya ilçe hudutlarý içinde kalan bütün köyler için tutulur ve tutanak defterine yazýlýr. Bu tutanaklar komisyon baþkaný, üyeler, bilirkiþiler  ve hazýr bulunduklarý takdirde orman içinde veya bitiþiðinde taþýnmaz mal sahibi olanlar ile kullananlar veya kanuni mümessilleri veya vekilleri tarafýndan imza edilir.
   (Deðiþik: 05.11.2004 tarih -4999/4 mad.)
Kadastro ve diðer ormancýlýk hizmetleri için gerekli hava fotoðraflarý ve haritalar Orman Genel Müdürlüðünce yapýlýr veya yaptýrýlýr.
Deðiþik: 05.11.2004 tarih -4999/4 mad.)
Orman tahdidi veya kadastrosu yapýlýp ilan edilerek kesinleþmiþ yerlerde, vasýf ve mülkiyet deðiþikliði dýþýnda aplikasyon, ölçü, çizim ve hesaplamalardan kaynaklanan yüzölçümü ve fenni hatalar tespit edildiðinde, bu hatalar Orman Genel Müdürlüðünün bilgisi ve denetimi altýnda orman kadastro komisyonlarýnca düzeltilir. Düzeltme 10 uncu maddeye göre ilan olunur. Ýlan tarihinden itibaren otuz gün içinde düzeltmenin kaldýrýlmasý amacýyla sulh hukuk mahkemesine dava açýlmadýðý taktirde, yapýlan düzeltme kesinleþir. Düzeltmelerde 11 inci maddelerdeki hak düþürücü süre aranmaz.
   Ölçme metotlarýna  ait uygulanacak teknik hususlar yönetmelikte belirtilir.
   Kadastrosu yapýlan ormanlarýn sýnýr noktalarý sabit taþ ve beton kazýklarla tespit edilir. Tespit edilen sýnýr noktalarýnýn tahrip edilmesi veya yerlerinin deðiþtirilmesi yasaktýr.

Madde 10-(Deðiþik: 23.9.1983 - 2896/6 md.)
(Deðiþik 5.6.1986 - 3302/5 md.) Sýnýrlamasý ve bu Kanunun 2 nci maddesine göre, orman sýnýrlarý dýþýna çýkarma iþlemleri bitirilen köy ve beldelere ait düzenlenen kadastro dosyalarý  Orman Genel Müdürlüðüne gönderilir. Orman Genel Müdürlüðünce bulunan þekli ve hukuki noksanlýklar komisyonlarca düzeltildikten sonra Orman Genel Müdürlüðünce ilgili valiliklere gönderilir. Kadastro iþlemleri Valinin onayý ile yürürlüðe girer. Kadastro tutanak suretleri haritalarý ile birlikte orman kadastro komisyonlarýnca ilgili köy veya beldelerin uygun yerlerine asýlmak suretiyle ilan edilir. Ayrýca, tutanak suretleri Maliye ve Gümrük Bakanlýðý ile Orman Genel Müdürlüðü'nün mahalli kuruluþlarýna intikal ettirilir.
   Asýlma tarihi; beldelerde belediye encümenlerinin, köylerde ihtiyar heyetlerinin tasdik edecekleri belgelerle tevsik olunur. Bu belgeler komisyon dosyalarýnda  saklanýr.

   ( Deðiþik : 5.11.2003 tarih -4999/6 mad.)
Kadastrosu tamamlanan ormanlara ait haritalarýn yapýlmasýnda ölçme, hesap ,tersimat ve aplikasyon iþlerinde yetki ve sorumluluklar harita ve kadastro mühendislerine aittir. Kadastro teknik standartlarýna uygun üretilen bu haritalar, harita ve kadastro mühendisinin kontrolünden sonra komisyon baþkanýnca tasdik olunur.

Madde 11- (Deðiþik : 05.11.2003- 4999/66 md.)
Orman kadastro komisyonlarýnca düzenlenen tutanaklarýn aský suretiyle ilaný, ilgililere þahsen yapýlan teblið  hükmündedir. Tutanak, harita ve kararlara  karþý aský tarihinden itibaren 6 ay içinde kadastro mahkemelerine, kadastro mahkemesi olmayan yerlerde kadastro davalarýna  bakmakla görevli mahkemeye müracaatla sýnýrlamaya ve 2 nci maddeye göre orman sýnýrlarý dýþýna çýkarma iþlemlerine Çevre ve Orman  Bakanlýðý, Orman Genel Müdürlüðü ve hak  sahibi gerçek ve tüzel kiþiler itiraz edebilir. Bu müddet içinde itiraz olmaz ise komisyon kararlarý kesinleþir. Bu süre hak düþürücü süredir. Ancak, tapulu  gayrimenkullerde tapu sahiplerinin, on yýllýk süre içerisinde  dava açma haklarý mahfuzdur.
   Hak sahibi gerçek ve tüzel kiþiler tarafýndan açýlacak sýnýrlamaya itiraz davalarýnda hasým Orman Genel Müdürlüðü, 2 inci maddeye göre orman sýnýrlarý dýþýna çýkarma iþlemlerine karþý açýlacak itiraz davalarýnda ise hasým Çevre ve Orman  Bakanlýðý ile  Orman Genel Müdürlüðü'dür,.
   Orman Genel Müdürlüðünde açýlacak davalarda hasým, hak sahibi gerçek ve tüzel kiþiler ile Çevre ve Orman Bakanlýðý'dýr.
Kadastrosu yapýlýp kesinleþen devlete ait ormanlar, tapu sicil müdürlüklerince hiçbir harç, vergi ve resim alýnmaksýzýn orman vasfý ile, 2 inci maddeye göre orman sýnýrlarý dýþýna çýkarýlan yerler hali hazýr vasfý ile kaydýnda belirtme yapýlarak hazine adýna tapuya tescil olunur.
Bu kanunun ;
a)20.6.1973 tarihli ve 1744 sayýlý kanunla deðiþik 2 nci maddesi,
b) 23.9.1983 tarihli ve 2896 sayýlý ,5.6.1986 tarihli ve 3302 sayýlý kanunlarla deðiþik 2 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (B) bendi,
   Uygulamalarý ile orman sýnýrlarý dýþýna çýkarýlan, ancak fiilen orman olduðu Orman Genel Müdürlüðünce tespit edilen yerler ,talep üzerine Maliye Bakanlýðýnca Orman Genel Müdürlüðüne tahsis edilir. Tahsisi yapýlan bu yerler hazine adýna tapuya orman vasfýyla tescil edilir.
Sýnýr noktalarý ile ölçü iþinde kullanýlan tüm noktalardaki taþ,  beton,  kazýk ve diðer iþaretler Orman Genel Müdürlüðü'nce korunur. Noktalarýn tahribatý veya yerlerinin deðiþtirilmesi yasaktýr.

Madde 12-(Deðiþik :05.11.2003- 4999/7 md)
Orman Kadastro Komisyonlarý için lüzumlu taþýt araçlarý ile her türlü demirbaþ donanýmlarý, görevlilerin kanuni yolluklarý ve her türlü giderler Orman Genel Müdürlüðünce saðlanýr.
Orman Kadastrosu ve 2 nci madde uygulamalarý yapýlýp kesinleþmiþ ormanlarda, gerçek ve tüzel kiþiler ile kamu kurum ve kuruluþlarýnca orman sýnýrlarýnýn arazi üzerine aplikesi talepleri her yýl Orman Genel Müdürlüðünün teklifi ve Çevre ve Orman Bakanlýðýnýn onayý ile belirlenen tarifeler üzerinden ücreti karþýlýðý yapýlýr.
(Ek: 22.5.1987 - 3373/6 md.)
   Orman kadastro komisyonlarý ve amenajman heyetleri baþkan ve üyeleri ile bu komisyon ve heyetlerde görevli personele arazide fiilen çalýþtýklarý sürelere münhasýr olmak üzere, 657 sayýlý Devlet Memurlarý Kanunu'nda yer alan 1'inci derecenin son kademesi gösterge rakamýnýn bütçe kanunlarýnda devlet memurlarý maaþý için belirlenen katsayý ile çarpýmý sonucu bulunacak miktarýn yarýsýný aþmamak üzere her yýl Orman Genel Müdürlüðünün teklifi ve Tarým, Orman ve Köyiþleri Bakanýnýn onayý ile tespit edilecek miktarda aylýk ödenek, Orman Genel Müdürlüðü Döner Sermaye Bütçesi'nden ayrýca ödenir.

II. Orman Köylerinin Kalkýndýrýlmasý ve Nakledilmesi:
Madde 13--(Deðiþik :23.9.1983 - 2896/9 md.)
Devlet ormanlarý içinde veya bitiþiðinde bulunup, köylerde veya daðýnýk yerlerde oturanlardan:
   A) Bulunduklarý yerlerde kalkýndýrýlmalarý mümkün görülenler, bu Kanunun Ek 3 üncü  maddesinde belirtilen fondan öncelikle yararlandýrýlarak kalkýnmalarýna katkýda bulunulur.

   B) Yerinde kalkýndýrýlmalarý mümkün görülmeyen veya su ve toprak rejimi bakýmýndan bulunduklarý yerleþim yerlerinden kaldýrýlmalarý zorunlu bulunan bu köyler halkýnýn kýsmen veya tamamen öncelikle bu kanunun 2 nci madde birinci  fýkra (A) bendinde belirtilen orman sýnýrlarý dýþýna çýkarýlan yerlere, bu mümkün olmadýðý takdirde diðer yerlere nakil ve yerleþtirilmelerine; Köy Ýþleri ve Kooperatifler Bakanlýðý'nýn görüþü de alýnarak Tarým ve Orman Bakanlýðýnýn teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca  karar verilir. Nakledilen köyler halkýna ait araziler, Devlet ormaný olarak derhal aðaçlandýrýlýr.

Yevgeni

III. Ormanlarýn Muhafazasý:

Madde 14-Devlet Ormanlarýnda:
   
   A) Yetiþmiþ veya yetiþtirilmiþ fidanlarý kesmek, sökmek, ekim sahalarýný bozmak, yaþ aðaçlarý boðmak, yaralamak, tepelerini veya dallarýný kesmek veya koparmak veya aðaçlardan yalamuk, pedavra, hartama çýkarmak;
   B) Dikili yaþ ve kuru aðaçlarý kesmek veya bunlarý kökünden sökmek,  veya bunlardan kabuk veya çýra veya katran veya sakýz çýkarmak, yatýk veya devrik aðaçlarý kesmek veya götürmek, kök sökmek, kömür yapmak;
C) (Deðiþik: 3.11.1988 - 3493/1 md.) Palamut, ýhlamur çiçeði, her çeþit orman örtüsü, mazý kozalaðý, týbbi ve sýnai nebatlarý veya orman tohumlarýný toplayýp götürmek;
D) (Deðiþik: 3.11.1988 - 3493/1 md.) Ormanlardaki göl, gölet, baraj, derelerde dinamit atmak veya zehir býrakmak suretiyle avlanmak;
E) (Deðiþik: 3.11.1988 - 3493/1 md.) Ticaret amacýyla olmaksýzýn kendi ihtiyacý için toprak, kum ve çakýl çýkarmak;
Yasaktýr.
Madde 15- Ormanýn geliþmesi için idarenin fenni maksatlarla yapacaðý ameliyat dýþýnda; 14 üncü maddenin (A) bendinde yazýlý fiillerden fidan sökmek veya dal kesmek ile orman hasýlatý elde etmek üzere ayný maddenin (B)  bendinde ve muhtelif faydalar saðlamak için (C) bendinde yazýlý fiil ve hareketleri yapmak, orman idaresinin izin ve müsaadesine baðlýdýr
Madde 16- Devlet ormanlarýnýn hudutlarý içinde, mevzu hükümlere göre maden ocaklarý araþtýrma veya iþletme ruhsatnamesi ve imtiyazý verilebilmesi için Ziraat Vekaletinin muvafakatýný almak þarttýr.
   Ruhsatname veya imtiyaz almýþ olanlarla, ruhsatname veya imtiyaz alacaklar, iþe baþlamadan evvel çalýþma sahalarýný orman idaresine haber vermeye ve ormana zarar gelebilecek hallerde, orman idaresinin göstereceði tedbirleri almaya ve yapmaya mecburdurlar.
   (5.11.2003 tarih ve 4999/16 mad )
   EK MADDE  8: Bu kanun ile 9.8.1983 tarihli ve 2873 sayýlý Milli Parklar Kanununa tabi alanlarda bulunan yerler ile bu yerler üzerindeki yapý ve tesisler ,yirmidokuz yýla kadar kiraya verilebilir. Ancak,kiracýnýn Çevre ve Orman Bakanlýðýnca belirlenen yerlerde; kiralanan alan miktarýnýn
5(Beþ) katý kadar aðaçlandýrma yapmasý zorunludur..
Madde  17- Devlet ormanlarý içinde bu ormanlarýn korunmasý, istihsal ve imarý ile alakalý olarak yapýlacak her nevi bina ve tesisler müstesna olmak üzere her çeþit bina ve aðýl inþaasý ve hayvanlarýn barýnmasýna mahsus yerler yapýlmasý ve tarla açýlmasý, iþlemesi, ekilmesi ve orman içinde yerleþilmesi yasaktýr.
   Devlet ormanlarýnýn herhangi bir suretle yanmasýndan veya açýklýklarýndan faydalanýlarak iþgal, açma veya herhangi þekilde olursa olsun kesme, sökme, budama veya boðma yollariyle elde edilecek yerlerle buralarda yapýlacak her türlü  yapý ve tesisler, þahýslar adýna tapuya tescil olunamaz. Buralara doðrudan doðruya orman idaresince el konulur. Yanan Orman alanlarýndaki her türlü emval Orman Genel Müdürlüðünce deðerlendirilir.03.07.2004 tarih  25551 sayýlý Resmi Gazetede yayýnlanan 17.06.2004 tarih ve 5192 sayýlý Orman Kanununu deðiþikliði ile deðiþtirilmiþ þekli:
03.07.2004 tarih  25551 sayýlý Resmi Gazetede yayýnlanan 17.06.2004 tarih ve 5192 sayýlý Orman Kanununu deðiþikliði ile deðiþtirilmiþ üçüncü ve dördüncü fýkralar:
   Savunma, ulaþým, enerji, haberleþme ,su,atýk su, petrol, doðalgaz,altyapý ve katý atýk bertaraf tesislerinin ; sanatoryum, baraj, gölet ve mezarlýklarýn; Devlete ait saðlýk, eðitim ve spor tesislerinin ve bunlarla ilgili her türlü yer ve binanýn Devlet ormanlarý üzerinde bulunmasý veya yapýlmasýnda kamu yararý ve zaruret olmasý halinde, gerçek ve tüzel kiþilere bedeli mukabilinde Çevre ve Orman Bakanlýðýnca izin verilebilir. Devletçe yapýlan ve/veya iþletilenlerden bedel alýnmaz. Bu izin süresi kýrkdokuz yýlý geçemez. Bu alanlarda Devletçe yaptýrýlanlarýn dýþýndaki her türlü bina ve tesisler iznin sona ermesi halinde eksiksiz ve bedelsiz olarak Orman Genel Müdürlüðünün tasarrufuna geçer. Sözkonusu tesisler Orman Genel Müdürlüðü  veya Çevre Orman Bakanlýðý  ihtiyacýnda kullanýlabilir veya kiraya verilmek suretiyle deðerlendirilebilir. Ýzin amaç ve þartlarýna uygun olarak faaliyet gösteren hak sahiplerinin izin süreleri, yer, bina ve tesislerin rayiç deðeri üzerinden belirlenecek yýllýk bedelle doksandokuz yýla kadar uzatýlabilir. Bu durumda devir iþlemleri uzatma süresi sonunda yapýlýr. Verilen izinler amaç dýþýnda kullanýlamaz.    
   Yukarýdaki fýkrada belirtilen bina ve tesislerin hükmi þahsiyeti haiz amme müesseselerine ait ormanlarda veya hususi ormanlarda yapýlmak istenmesi halinde Çevre ve Orman Bakanlýðýnca izin verilebilir. Bu taktirde kullaným bedeli, süresi, yapýlan bina ve tesislerin devri gibi hususlar genel hükümlere uygun olarak taraflarca tespit edilir.
Madde 18- (Deðiþik: 23.9.1983 - 2896/11 md.)
Orman ürünlerini iþleyecek her çeþit fabrika kurulmasý Tarým ve Orman Bakanlýðý'nýn; Devlet ormanlarý hudutlarý içinde veya bu orman sýnýrlarýna bir kilometreye kadar olan yerlerde taþ, kum ve toprak, dört kilometreye kadar olan yerlerde ise hýzar, þerit kurulmasý ve kireç, kömür, terebentin, katran, sakýz ve benzeri gibi iþletilmesinde aðaç kullanýlan ocaklarýn açýlmasý ve balýk üretmek üzere tesis kurulmasý orman Genel Müdürlüðü'nün iznine baðlý olup, ruhsatname alýnmasý ve rüsum hakkýndaki hükümler saklýdýr.

   Yangýn görmüþ ormanlarla, gençleþtirmeye  ayrýlmýþ veya aðaçlandýrýlan sahalarda ve baraj havzalarýndaki birinci fýkradaki faaliyetlere hiçbir surette izin verilemez.

Madde 19-(Deðiþik: 23.9.1983 - 2896/12 md.)
Ormanlara her türlü hayvan sokulmasý yasaktýr. Ancak, kuraklýk gibi fevkalade haller nedeniyle hayvanlarýnýn beslenmesinde güçlük çekildiði tespit edilen bölgeler halkýna ait hayvanlar ile orman sýnýrlarý içerisinde bulunan köyler ve mülki hudutlarýnda Devlet ormaný bulunan köyler halkýna ait hayvanlarýn orman idaresince belirlenecek türlerine, tayin edilecek saha ve süreler dahilinde, ormanlara zarar vermeyecek þekilde otlatýlmasýna izin verilir.
   Hayvan otlatýlmasýna izin verilecek sahalarýn ve hayvan türlerinin belirlenmesi ile otlatma zamaný ve süresinin tayinine ve ilgililere duyurulmasýna iliþkin hususlar yönetmelikle düzenlenir.
   Yangýn görmüþ ormanlarla, gençleþtirilmeye ayrýlmýþ veya aðaçlandýrýlmýþ sahalarda hiçbir surette hayvan otlatýlamaz.

   IV. Otlak ve mera iþleri:

Madde 20- Devlet ormanlarý içinde bulunan yaylak, kýþlak ve otlaklarla sulama yerlerinde haklarý olanlardan buralara hayvanlarýyla yahut hayvansýz olarak girip çýkmak isteyenler; bu yerlere orman idaresinin göstereceði yollardan geçmeye ve ormanlara zarar vermemeye matuf tedbirlere riayete mecburdurlar.

Madde 21-(Deðiþik : 23.9.1983 - 2896/13 md.)
Devlet ormanlarýndaki otlaklara dýþarýdan toplu olarak veya sürü halinde hayvan sokulup otlatýlmasý, tanzim olunacak planlara göre orman idaresinin iznine baðlýdýr.
   Planlar otlak zamanýndan evvel tanzim ve orman iþletme müdürlüklerince tasdik olunur.


Madde 22--(Deðiþik : 23.9.1983 - 2896/14 md.)
Tarým ve Orman Bakanlýðý, Devlet ormanlarý içindeki aðaçsýz otlak, yaylak ve kýþlaklarýn tanzim ve ýslahý hususunda gerekli tedbirleri alýr.

V. Muhafaza ormanlarý:

Madde 23- Arazi kaymasý  ve yaðmurlarla yýkanmasý tehlikesine maruz olan yerlerdeki ormanlarla, meskun mahallerin, havasýný þose ve demiryollarýný, toz ve kum fýrtýnalarýna karþý muhafaza eden ve nehir yataklarýnýn dolmasýnýn önüne geçen veya memleket müdafaasý için muhafazasý zaruri görülen devlet ormanlarý veya maki veya fundalarla örtülü yerler daimi olarak; tahrip edilmiþ veya yangýn görmüþ devlet ormanlarý da istihsal ormaný haline gelinceye kadar Ziraat Vekaletince muhafaza ormaný olarak ayrýlabilirler.

   Muhafazaya ayrýlan ormanlarýn hudutlarý belli edilerek, civar köy ve kasabalarda ilan olunur. Bu gibi ormanlarýn ayrýlma þart ve esaslarý ve müddetleriyle sureti idare, imar ve ýslahý ve bunlardan faydalanma þekilleri Ziraat Vekaletince tespit olunur.

Madde 24- Muhafaza ormaný olarak ayrýlmasý icabeden ve mülkiyeti Devletten baþkasýna ait bulunan ormanlarla  alelumun muhafaza ormanlarýnýn tamamlanmasý için bunlara eklenmesi lazým gelen sahipli yerler Ýcra Vekilleri Heyeti kararýyle muhafaza ormaný olarak ayrýlýr. Sahipleri muvafakat etmedikleri takdirde bu yerler umumi hükümlere göre istimlak edilir.

Yevgeni

VI. Milli Parklar:

Madde 25--(Deðiþik : 23.9.1983 - 2896/15 md.)
Orman Genel Müdürlüðü; mevkii ve özelliði dolayýsýyla lüzum göreceði ormanlarý ve orman rejimine giren sahalarý; bilim ve fennin istifadesine tahsis etmek, tabiatý muhafaza etmek, yurdun güzelliðini  saðlamak, toplumun çeþitli spor ve dinlenme ihtiyaçlarýný karþýlamak, turistik hareketlere imkan vermek maksadýyla, milli parklar, tabiat parklarý, tabiat anýtlarý, tabiatý koruma sahalarý ve orman mesire yerleri olarak ayýrýr, düzenler,  yönetir ve gerektiðinde iþletir veya iþlettirir.
   
VII. Ýstihsal ve satýþ iþleri:

Madde 26--(Deðiþik : 23.9.1983 - 2896/16 md.)
Orman insan iliþkilerinde, ormanýn korunmasý, kullanma deðerlerinin esas tutulmasý, ormancýlýkta ve amenajman planlarýnda çok taraflý faydalanma esaslarýný getirmek maksadýyla; Devlet ormanlarýndan yapýlacak istihsal, Tarým ve Orman Bakanlýðý'nca tespit olunacak esaslar dairesinde ve amenajman planlarýna göre Devlet tarafýndan yapýlýr veya 40 ýncý madde hükümleri dairesinde yaptýrýlabilir.

Madde 27--(Deðiþik birinci fýkra: 23.9.1983 - 2896/17 md.)
Devlet ormanlarýndan kesilecek veya herhangi bir sebeple devrilmiþ veya kesilmiþ aðaçlardan, hangilerinin diplerinin ve hangi ürün çeþidinin kimler tarafýndan numaralanýp damgalanacaðýna, orman mahsullerinin kesim, imal, toplama, koruma ve satýþ icaplarýna göre nakil, istif ve ölçme iþlerine, nakliye tezkerelerinin tanzim ve kullanýlmasýna ait þekil ve esaslar Orman Genel Müdürlüðü'nce tayin ve tespit olunur.
    (Deðiþik: 5.11.2003-4999/8 mad)
Damga çekiçleri dört çeþit olup þekilleri, bu Kanuna baðlý levhada tesbit edilmiþtir. Bu çekiçlerin yetkililerden baþkasý taraf tarafýndan kullanýlmasý yasaktýr.

   Orman Genel Müdürlüðünce belirlenecek esaslara göre damgaya tabi iken damgasýz, nakliye tezkeresine tabi iken nakliye tezkeresiz, faturaya tabi iken  faturasýz veya sevk irsaliyesiz olan orman emvali kaçak sayýlýr. Fatura veya sevk irsaliyesinin nakliye tezkeresi yerine geçerli sayýlabilmesi için dayandýðý nakliye tezkeresinin asgari olarak cilt, sayfa ve tarih bilgilerinin taþýmasý gerekir.

Madde 28- Ormancýlýk tekniði ve kýymetlendirme icaplarý zaruri kýlmadýkça Orman Umum Müdürlüðünce hiçbir nevi mamul ve yarý mamul yapýlamayacaðý gibi orman dýþýnda þehir ve kasabalarda fabrika, depo ve satýþ yerleri de tesis olunamaz. Ýcabýnda Orman Umum Müdürlüðünce fabrika tesis ve iþletilmesi Ýcra Vekilleri Heyeti kararýna baðlýdýr.
Madde 29- Devlet ormanlarýndan elde edilecek orman mahsullerinin  tarife bedelleri mýntýkalar itibariyle ve piyasa icaplarýna göre Orman Umum Müdürlüðü tarafýndan tanzim ve  Ziraat Vekaletince tasdik olunur.
Madde 30--(Deðiþik : 23.9.1983 - 2896/18 md.)
Devlet ormanlarýndan elde edilen ürünlerin  piyasa satýþlarýnda açýk artýrma esastýr. Açýk artýrmaya arz edilen orman ürünlerinin miktar ve vasýf itibariyle mahalli ihtiyaçlara ve satýþ icaplarýna uygun partiler halinde ayarlanmasý zorunludur.
Kamu kurum ve kuruluþlarýnýn ihtiyaçlarý ile lüzum ve fayda görülen veya acele olarak satýþ yapýlmasýný gerektiren hallerde, her türlü orman ürünü piyasa fiyatý üzerinden tahsisen satýlabilir.
Bu maddede yazýlý satýþlarýn usul ve esaslarý Bakanlar Kurulunca tespit olunur.
Madde 31--(Deðiþik : 22.5.1987 - 3373/8 md.)
Mülki hudutlarý içinde verimli Devlet ormaný bulunan köylerde köy nüfusuna kayýtlý ve köyde devamlý oturan ihtiyaç sahibi hane reislerine, köyde barýnmalarý için yapacaklarý ev, ahýr, samanlýk, ambar ve kümes ile köy halkýnýn müþterek ihtiyacý olan okul, cami, saðlýk evi, köy yolu köprüsü ve köy konaðý ihtiyaçlarý için yapacak emval bu ormanlar civarýndaki istif veya satýþ istif yerlerinden tarife bedeli ile kesme, taþýma ve istif masraflarý alýnmak suretiyle bir defaya mahsus olmak üzere verilir. Bu maddeye giren inþaatlar için hak sahiplerinin talebi halinde bu yapacak emval  yerine, karþýlýðý idarece nakit olarak ödenir. Tamiratlar için ise, en yakýn istif veya satýþ istif yerlerinden maliyet bedelinin üçte biri üzerinden emval verilir veya karþýlýðý nakit olarak idarece ödenir.
   Nakit ödeme hallerinde iþletmesindeki kerestelik emvalin son üç aylýk açýk artýrmalý satýþ fiyatý ortalamasýndan, yeni inþaatlarda tarife bedeli ve fiili masraflar, tamiratlarda ise maliyet bedelinin üçte biri düþülür. Bu þekilde hesaplanan meblaðýn yüzde doksaný (% 90) ödenir.
   Tamir için tamir ihtiyacýnýn verildiði tarihten itibaren en az beþ yýl geçmedikçe, ev, ahýr, ambar, samanlýk ve kümesin yeni olarak yapýldýðý tarihten itibaren ise en az on yýl geçmedikçe tekrar ihtiyaç verilmez. Tamir için verilen miktar, yeni olarak yapýlan ev, ahýr, ambar, samanlýk ve kümes için verilen ihtiyacýn dörtte birini geçemez.
   Emval yerine, nakit ödeme esas ve usulleri Tarým Orman ve Köyiþleri Bakanlýðý'nca tespit edilir.
   Bu yerler halkýnýn yakacak ihtiyaçlarý, tarife bedeli ile karþýlanýr.  Satýþ istif yerlerinden karþýlanmasý halinde ise kesme, taþýma ve istif masraflarý ayrýca alýnýr.
   Bu maddeye göre verilen yapacak emvalin gayesi dýþýnda kullanýlmasý ve baþka bir yere taþýnmasý  yasaktýr. Ancak, hak sahiplerinin ev ve müþtemilatýnýn tabii afete maruz bulunmasý, baraj veya gölet alaný içinde kalmasý veya hak sahibinin  iskana tabi olmasý hallerinde yapacak emvalin ve enkazýn nakline veya satýþýna müsaade edilebilir. Bu ihtiyaçlarýn ayný köy halký arasýnda devrine idarece izin verilebilir.

   Köyden kesin olarak iliþkisini keseceklere ait sahipli yapýlarýn enkazý  Tarým ve Köyiþleri Bakanlýðý'nýn tespit edeceði esaslara göre nakledilebilir veya satýlabilir.
   Bu madde hükümlerine göre verilen yapacak ile bunlarýn enkazý ve yakacak odun haczedilemez.
   Nakit verilmesi halinde, nakit ödeme amacý ile ilgili inþaat ve tamiratýn yapýlmasý zorunludur. Aksi halde 98 inci madde hükümleri uygulanýr.
Madde 32--(Deðiþik : 22.5.1987 -3373/9 md.)
Mülki hudutlarý içinde verimsiz Devlet ormaný bulunan köylerde, köy nüfusuna kayýtlý ve köyde devamlý oturan hane reisleri ile hudutlarý içinde verimli Devlet ormaný bulunan ve nüfusu 2.500'den aþaðý olan kasabalarýn muhtaç halkýna kendi ihtiyaçlarýna sarfetmeleri þartýyla yapacaklarý ev, ahýr, samanlýk, ambar ve kümes ihtiyaçlarý  için bir defaya  mahsus;  okul, cami, köy yolu köprüsü ve köy konaðý gibi köy müþterek ihtiyaçlarý için de ihtiyaç hallerinde olmak üzere, en yakýn satýþ istif yerlerinden maliyet bedelinin üçte biri karþýlýðý yapacak emval verilir.

   Bu yerler halkýnýn yakacak odun ihtiyaçlarý her yýl en yakýn istif yerlerinden maliyet bedelinin üçte biri ile karþýlanýr.
   Birinci fýkrada belirtilen köy ve kasaba hudutlarý dahilindeki ormanlardan aðaçlandýrma, imar ve bakým gayesi ile yapýlan kesimlerle elde edilen yakacak odunlar tarife bedeli ile bu köy ve kasaba halkýna ihtiyaçlarý için verilir.
   31 inci maddenin yasaklarla ilgili hükümleri bu madde için de geçerlidir.
Madde 33--(Deðiþik : 23.9.1983 - 2896/21 md.)
Hariçten gelecek ve Hükümetçe iskana tabi tutulacak göçmenlerle, Hükümetçe memleket içinde bir yerden diðer bir yere  nakledilecek ve topluca köy kuracak veya köylerde yerleþtirilecek olanlara ve köy hudutlarý içinde yapýlacak düzenleme ve toplulaþtýrmaya tabi tutulacaklara, yer sarsýntýsý, yangýn, heyelan, sel ve çýð yüzünden felakete uðrayan köylerde bu yüzden zarar gören muhtaç köylülere; yapacaklarý, ev, ahýr, samanlýk ve ambar için bir defaya mahsus olmak üzere Tarým ve Orman Bakanlýðý'nca en yakýn istif veya satýþ istif yerlerinden kesme, taþýma ve istif masraflarý karþýlýðýnda yapacak emval verilebilir.
   31 inci maddenin 4, 5 ve 6 ncý fýkralarýndaki hükümler, bu madde hakkýnda da tatbik olunur.
Madde 34- (25.5.2000 tarih ve 4570 sayýlý kanunla deðiþik) Üretimin Orman Ýdaresi tarafýndan yapýlmasý halinde, sýnýrlarý içinde Devlet ormaný bulunan köy ve kasabalarda o yer nüfusuna kayýtlý olarak ikamet eden gerçek kiþilerin veya sýnýrlarý içinde Devlet ormaný bulunan köy ve kasabalarýn her birinde hane adedinin  çoðunluðu tarafýndan kurulan orman köylerini kalkýndýrma kooperatiflerinin baltalýk ormanlarýndan birim fiyat (vahidi fiyat) usulü ile kesip,  satýþ istif yerlerine taþýdýklarý yakacak odunlarýn yüzde yüzüne kadarý idarece tayin edilecek süre içinde, istedikleri takdirde kendilerine maliyet bedeli üzerinden verilir.
Aðaçlandýrýlacak, imar ve ihya edilecek sahalarda da baltalýk ormanlarda yapýlan çalýþmalara ait hükümler aynen uygulanýr.
Hane adedinin en az yüzde elli biri tarafýndan kurulan orman köylerini kalkýndýrma kooperatiflerinin, birim fiyat usulü ile kesip satýþ istif yerlerine taþýdýklarý kerestelik, soymalýk ve  kesme kaplamalýk tomruklarýn ve sanayi odunlarýnýn ayrý ayrý yüzde yirmibeþine kadarý, istedikleri takdirde satýþ istif yerlerinden, Orman Bölge Müdürlüklerinin son açýk artýrmalý satýþ ortalamasý fiyatlarýndan yüzde yirmi düþülerek  tespit edilecek bedelle, kendilerine satýlýr. Ancak, hakkýný mal olarak almak istemeyen orman köyleri kalkýndýrma  kooperatiflerine, birim fiyat usulü ile kesip, satýþ istif yerlerine taþýdýklarý kerestelik, soymalýk, kesme kaplamalýk tomruk ve sanayi odunlarýnýn ayrý ayrý yüzde yirmibeþine  kadarý için, ilgili orman iþletmesince istihsal edilen emvalden, ayný yýl içinde açýk artýrmalý olarak satýlan miktarýn genel satýþ ortalamasý ile  maliyet bedeli genel ortalamasý arasýndaki bedel farký, bilançonun çýkarýlmasýný müteakip nakden ödenir.
Ancak, Orman Bölge Müdürlüklerinin son açýk artýrmalý satýþ ortalamasý fiyatlarýndan yüzde yirmi düþülerek tespit edilecek bedel, maliyet bedelinin üstünde ise orman köylerini kalkýndýrma kooperatiflerinin hak ettikleri yüzde yirmibeþ ürünler kendilerine maliyet bedeli ile satýlýr.
Devlet ormanlarýnda istihsalde çalýþan gerçek ve tüzel kiþilerin, kesip satýþ istif yerlerine  taþýdýklarý yapacak ve yakacak emvale ait istihkak tutarlarý ayrýca yüzde on fazlasý ile kendilerine ödenir.
Yukarýdaki fýkralarda yazýlý haklardan yararlanabilmek için  kesme ve taþýma iþinin birim fiyat (vahidi fiyat) kararý ve þartnamelerdeki sürelerle ve esaslara uygun olarak yapýlmasý þarttýr.
Bu madde kapsamýndaki kooperatiflerden veya üst kuruluþlardan yaptýklarý iþin mahiyeti ve  hacmine göre orman mühendisi veya orman teknikeri çalýþtýrmalarý istenebilir.
Orman Kanununda deðiþiklik yapan 23.9.1983 tarihli ve 2896 sayýlý Kanunun geçici 1 inci maddesi hükümlerinden evvelce yararlanmakta olan orman köylülerine de bu maddedeki bedel ve satýþ esaslarý uygulanýr.
Bu madde hükümlerinin uygulanmasý ile ilgili esas ve usuller Orman Genel Müdürlüðünce belirlenir. 
Madde 35--(Deðiþik : 23.9.1983 - 2896/23 md.)
31 inci, 32 nci ve 33 üncü maddelere göre yeni ev, ahýr, ambar ve samanlýk yapmak için yapacak orman emvali alanlarýn, bu hususta tespit olunan yapý sistemlerine uygun inþaat yapmalarý zorunludur.
   Yapý sistemlerinin tespitine iliþkin Yönetmelik: Ýmar ve Ýskan Bakanlýðý, Köy Ýþleri ve Kooperatifler Bakanlýðý ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðýnýn görüþleri de alýnarak Tarým ve Orman Bakanlýðýnca  hazýrlanýr, Bakanlar Kurulunca yürürlüðe konulur.
Madde 36--(Deðiþik : 23.9.1983 - 2896/24 md.)
Tarife bedeli ile kesme, taþýma ve istif masraflarý ve maliyet bedeli karþýlýðýnda zati yapacak alma hakkýna sahip olanlarýn ihtiyaçlarý ve bunlardan muhtaçlýk durumu arananlar için Orman Genel Müdürlüðü'nce belirlenecek esaslara göre  muhtaçlýk durumlarý, her sene orman bölge þefinin iþtirakiyle köy ihtiyar heyetince ormanýn verimi ve isteklilerin ihtiyacý gözönünde tutularak mahallinde tespit edilir.
   Köyün müþterek ihtiyaçlarýna öncelik tanýnýr.
   Yakacak ihtiyaçlarý, mevcut hane ve nüfus sayýsý esas tutularak verimin daðýtýlmasý suretiyle  karþýlanýr.
   Hane sayýsýndaki  eksilmeler ve nüfus sayýsýndaki deðiþiklikler köy ihtiyar heyetince orman idaresine bildirilir.
   Maliyet bedeli ile zati yakacak alma hakkýna sahip olanlarýn ihtiyaçlarý da ayný heyet tarafýndan mahallinde tespit edilir.

   Köy muhtarý, verilen yapacak ve yakacak ihtiyaçlarýný yerinde kullanmayýp her ne surette olursa olsun elden çýkaranlarý orman idaresine bildirmekle yükümlüdür.
Madde 37--(Deðiþik : 23.9.1983 - 2896/25 md.)
Devlet ormanlarýndan çýkarýlacak tomruk, tel direk, maden direk, sanayi odunu, kaðýtlýk odun, lif-yonga odunu, sýrýk, çubuk, yakacak odun, reçine, sýðla yaðý, çýra ve þimþir gibi yýllýk üretim proðramýna  alýnmýþ orman ürünlerinin dýþýndaki her nevi orman ürün ve artýklarýný, tayin olunacak mýntýka ve süreler içinde toplayýp çýkarmalarý için, öncelik sýrasýna göre 40 ýncý maddede belirlenen orman köylerini kalkýndýrma kooperatiflerine veya iþyerindeki veya civarýndaki köylülere ilanen duyurulmak suretiyle ve tarife bedelini ödemeleri  þartýyla izin verilir.

   Bu yerlerdeki halkýn veya kooperatiflerin bu iþe istekli olmadýklarýnýn veya iþ güçlerinin yeterli bulunmamasýnýn tespit ve tevsiki halinde, bu ürün ve artýklarýn diðer isteklilerce toplanýp çýkarýlmasýna ayný þartlarla izin verilebilir veya orman idaresince istihsal olunup satýlabilir.
   Orman Genel Müdürlüðünce belirlenecek ormana zararlý aðaçcýklar ve kökler ile diðer orman zararlýlarýnýn, Orman Ýdaresince tespit edilecek þartlarla kesilerek, köklenerek, sökülerek veya toplanarak ormandan çýkarýlmasý için isteklilere izin verilebilir. Bunlarý kesen, kökleyen, söken veya toplayan kiþilerden para alýnmaz.
Madde 38-(Mülga: 23.9.1983-2896/61 md.)
Madde 39--(Deðiþik : 23.9.1983 - 2896/26 md.)
Devlet ormanlarýndan yapýlacak istihsalden, 31 inci, 32 nci ve 33 üncü maddelerden istifade edenlerin ihtiyaçlarý öncelikle  karþýlanýr.
Madde 40--(Deðiþik : 23.9.1983 - 2896/27 md.)
Devlet ormanlarýnda aðaçlama, bakým, imar, yol yapýmý, kesme, toplama, taþýma, imal gibi orman iþleri; iþ yerinin ve iþ yerinde çalýþacaklarýn hangi mülki hudut ve orman teþkilatý hudutlarý içerisinde kaldýðýna bakýlmaksýzýn, öncelikle iþ yerinde  veya civarýndaki orman köylerini kalkýndýrma kooperatiflerine ve iþyerindeki köylülere  veya iþ yeri civarýndaki orman iþlerinde çalýþan köylülere, iþ yerine olan mesafeleri ile iþ güçleri dikkate alýnarak gördürülür.
   Yapýlacak iþe yukarýda belirtilen kooperatiflerin ve köylülerin iþ güçlerinin yeterli bulunmamasý veya iþe ehil olmamalarý veya aþýrý fiyat istemeleri  veya iþin daðýtýmý veya yapýlmasý ile ilgili konularda çözülmesi mümkün olmayan ihtilaflar çýkarmalarý gibi hallerde, bu iþler; iþ yerine civar olmayan orman köylerini kalkýndýrma kooperatiflerine veya köylülere  yaptýrýlabileceði gibi taahhüt yolu ile de yaptýrýlabilir.
   Bu iþleri yapacak müteahhitlerden, iþin mahiyet ve hacmine göre ormancý teknik eleman çalýþtýrmalarý istenilir. Ayrýca bu  taahhüde gireceklerden mali yeterlilik belgesi istenir.
Madde 41- (Deðiþik: 5.11.2003 tarih ve 4999/9 mad.)
Herhangi bir suretle satýþý yapýlmýþ orman emvali, bedeli ödenmeden veya karþýlýðý banka mektubu veya  Devlet tahvili temin edilmeden, damgaya tabi olanlar damgalanmadan ve gayri mamul orman emvali nakliye tezkeresi alýnmadan, yarý mamul ve mamul orman emvali fatura veya sevk irsaliyesi olmaksýzýn nakledilemez. Bunlar için düzenlenecek belgelerde emvalin adedi, cinsi, nevi, vasfý, ebadý, miktarý, bedeli, hareket tarihi ve saati ile mesafe dikkate alýnarak tanýnan geçerlilik süresi gösterilir.
   Nakliye tezkereleri mal sahibinin istediði yere ve taþýyýcýnýn taþýma imkanlarýna göre müddetli olarak verilir.
Malýn ilk götürüldüðü yerlerden baþka yerlere taþýnmasýnda, taþýyanýn eski nakliyeyi mal mevcuduna göre yeniletmesi lazýmdýr.
   (Deðiþik: 5.11.2003 tarih ve 4999/9 mad Orman  emvali ; adedi, cinsi, nevi, vasfý ,ebadý, bedeli hareket tarihi ve saati ile geçerlilik süresi itibariyle olunan nakliye tezkeresi, fatura veya sevk irsaliyesine uyduðu ve damgaya tabi olanlar damgalý bulunduðu takdirde, hepsi üzerinden hacmen yüzde on ve veznen yüzde onbeþine kadar çýkacak fazlalýk için, nakliye tezkeresi, fatura veya sevk irsaliyesinde yazýlý satýþ bedeli  üzerinden tutarý ve bu tutarýn yüzde on fazlasý alýnarak serbest býrakýlýr.
Yukarýdaki hadleri aþan miktar, bütün fazlalýða þamil olmak üzere kaçak sayýlarak idarece müsadere olunur.
Madde 42- (Deðiþik: 5.11.2003 tarih ve 4999/10 mad) Orman içinde yapýlacak nakliyat, orman idaresinin göstereceði yollardan yapýlýr. Nakliye tezkereleri ile fatura veya sevk irsaliyeleri veya diðer belgeleri daima taþýyanlarýn üzerinde bulunur ve ilgili memurlar tarafýndan istenildiðinde gösterilmesi zorunludur.
(Deðiþik: 5.11.2003 tarih ve 4999/10 mad)Þehir ve kasabalardaki ticarethane ve fabrikalardan alýnan orman emvali þehir içinde fatura veya sevk irsaliyesi ile taþýnabilir. Bu belgelerin taþýma araçlarýnda bulundurulmasý zorunludur.
Bu ticarethane ve fabrikalar damgalý olmak kaydýyla bu gibi mallar için fatura tanzimine mecburdurlar.
   Resmi daire ve müesseseler kendi ihtiyaçlarý için kullanýlmak üzere kendi stok mahallerinden veya fabrikalarýndan iþ yerlerine nakledecekleri keresteleri damgalý olmak  þartýyla kendilerince mutad ve muteber olan vesikalarýyla  sevk edebilirler.
Madde 43- Ýstihsal edilmiþ veya edilecek emvale ait açýlacak istihkak davalarýnýn kati hükme baðlanmasýna kadar mahkemelerce verilecek ihtiyati tedbir kararlarý ya kesimin durdurulmasýna veya kesilmiþ emvalin muhafazasýna veyahut bu emvalin taraflarýn kabul edeceði ve malýn tam deðerlendirilebileceði þartlar dairesinde satýlýp bedelinin bankaya yatýrýlmasýna mütedair olabilir.
Madde 44- Ormanlardan verilen müþterek ve zati ihtiyaçlarla sair mahsulatý tayin edilen müddetler içerisinde mazereti olmaksýzýn çýkarmayanlarýn izinleri iptal olunur. Bu emval baþka hak sahiplerinin ihtiyaçlarýna tahsis edilebilir.

Yevgeni

ÜÇÜNCÜ FASIL
Hükmi þahsiyeti haiz amme müesseselerine ait ormanlar
I. Ýþletme ve Ýmar :
Madde  45- Amme müesseselerine ait ormanlarýn tahdit iþini de 7.maddede yazýlý orman kadastro komisyonlarý yapar. Bu suretle tespit olunacak hudutlarý, tahdit tarihinden itibaren iki sene içinde beton veya yontma taþlar dikmek ve sabit kayalar üzerine iþaretler hakketmek suretiyle sahipleri belli etmeye mecburdurlar. Komisyonlarýn masraflarý Devlete, tahdit iþlerine ait diðer masraflar alakalýlara aittir.
Madde 46- Amme müesseselerine ait ormanlarý ya sahipleri iþletir veya iþletmeyi baþkasýna verebilir. Ancak bunlar orman idaresi tarafýndan parasýz olarak tanzim edilecek harita ve amenajman planlarýna göre iþletilir ve idare olunur. Bu planlara riayeti orman idaresi kontrol eder.
Sahiplerinin Orman Ýdaresine müracaat tarihini takibeden ilk iþ mevsiminde iþe baþlamak suretiyle en kýsa zamanda planlarýn ikmali mecburidir.
Madde 47- Amme müesseselerine ait ormanlar parçalanarak, þahýslara veya müesseselere topraðý ile birlikte devir ve temlik edilemez.
   I .Ýdare ve Muhafaza
Madde  48- Amme müesseselerine ait ormanlarýn idaresi ve muhafazasý devletin kontrol ve murakabesi altýnda bu Kanun hükümlerine göre sahiplerine aittir.
Madde 49-Devlet ormanlarýna ait 14, 17, 18, 19, 20, 21, 41, 42.maddelerin hükümleri, hükmü þahsiyeti haiz amme müesseselerine ait ormanlar hakkýnda tatbik olunur.

Yevgeni

DÖRDÜNCÜ FASIL
Hususi Ormanlar
   
I. Tahdit, Harita, Ýþletme ve Ýmar:
Madde 50-Hususi orman sahipleri, bu kanunun 7 nci maddesi hükümlerine göre tayin olunan orman hudutlarýna Tarým ve Orman Bakanlýðý'nca tespit edilecek iþaretleri koymaya mecburdurlar.
Madde 51- Hususi ormanlar, sahipleri tarafýndan yaptýrýlýp orman idaresince  tasdik olunacak harita ve amenajman planlarýna göre iþletilir ve idare olunur. Bu plana  riayeti orman idaresi kontrol eder. Tayin olunacak müddet içinde bu planlarý  yaptýrýp tasdik ettirmeyenlerin harita ve amenajman planlarý orman idaresince yapýlýr ve masrafý iki yýlda ve dört müsavi taksitte kendilerinden alýnýr.
Madde 52- (Deðiþik : 22.5.1987 - 3373/11 md.)
Ekim ve dikim suretiyle meydana getirilen hususi ormanlar hariç, hususi ormanlar 500 hektardan küçük parçalar teþkil edecek þekilde parçalanýp baþkalarýna temlik ve mirascýlar arasýnda ifrazen taksim edilemez.
   Ancak, þehir, kasaba ve köy yapýlarýnýn toplu olarak bulunduðu yerlerdeki hususi orman alanlarýnda bu kanunun 17 nci maddesine göre izin almak ve yatay alanýn yüzde altýsýný ( %6) geçmemek üzere imar planlamasýna uygun inþaat yapýlabilir. Ýnþaatlarýn yapýlmasýnda orman alanlarýnýn tabii vasýflarýnýn korunmasýna özen gösterilir.
   Hususi ormanlar orman idaresince mahalli tapu idaresine bildirilir.
   Madde 53- Hususi ormanlarýn sahipleri müteaddit olursa bunlar içlerinden birini veya bir baþkasýný orman idaresine karþý mes'ul müdür olarak göstermek mecburiyetindedirler.Üç ay zarfýnda göstermedikleri takdirde, orman idaresi o yer sulh hukuk mahkemesinden bir mesul müdür seçilmesini talebeder.
Madde 54- Hususi ormanlarda yapýlacak plan, damga, istihsal ve murakebe iþlerinde çalýþan orman memurlarýnýn kanuni harcýrah ve masraflarý hususi orman sahipleri tarafýndan ödenir.
Bu harcýrah ve masraflarýn karþýlýðý, bilahare mahsubu yapýlmak üzere ve avans olarak orman veznesine peþinen yatýrýlýr.
II. Ýdare ve Muhafaza
Madde 55-Hususi ormanlarýn idare ve muhafazalarý, Devletin kontrol ve murakabesi altýnda olmak üzere bu Kanun hükümlerine göre sahiplerine aittir.
Madde 56-Bu Kanunun Devlet ormanlarý hakkýndaki 14, 15, 17, 19 uncu maddeleriyle <<Orman emvalinin bedeli ödenmeden veya karþýlýðý banka mektubu, Devlet ve Ziraat Bankasý tahvilleriyle temin edilmeden>> kaydý müstesna olmak üzere 41. 42. maddeleri hükümleri hususi ormanlarda da tatbik olunur.
Tohum ve fidandan yetiþtirilecek hususi orman sahipleri, bu Kanunun 14.maddesinin (A) ve (B) bentlerinde yazýlý hükümlerden müstesnadýr.
Bu ormanlarda avlanma, otlatma ve meyvelerin toplanmasý bu Kanun hükümleri dahilinde sahiplerinin iznine baðlýdýr.

Yevgeni

BEÞÝNCÝ FASIL
Müþterek Hükümler

I. Aðaçlandýrma ve Ýmar Ýþleri
Madde 57--(Deðiþik : 5.6.1986 -3302/8 md.)
Orman sahasýný artýrmak maksadýyla, orman sýnýrlarý içinde yangýn ve çeþitli sebeplerle meydana gelmiþ açýklýklarda verimsiz, vasýflarý bozulmuþ ve amenajman planlarýnda toprak muhafaza karakteri taþýmadýðý halde muhafazaya  ayrýlmýþ orman alanlarý ile, Devlete ait olup orman yetiþme muhiti þartlarý bakýmýndan elveriþli olan yerlerde; köy tüzel kiþilikleri ve diðer gerçek ve tüzel kiþiler tarafýndan Orman Genel Müdürlüðünce uygun görülecek planlara göre aðaçlandýrma yapýlabilir   
   Köy, kasaba ve þehirler civarýnda Devlete veya diðer kamu tüzel kiþiliklerine ait arazilerde de gerekli þartlar bulunduðu ve ilgili kuruluþlarýn talebi olduðu veya muvafakatlarý alýndýðý takdirde bu kuruluþlarca tesis edilmek ve bakýlmak þartýyla orman idaresince aðaçlandýrmalar yapýlabilir.
   Bu yerler için lüzumlu fidan ile aðaçlandýrma planlarý ve aðaçlandýrma ile ilgili yardýmlar bedelsiz saðlanabilir. Aðaçlandýrýlan sahayý orman halinde koruyup idame ettirmeyenlerden izin haklarý geri alýnýr. Ýmar ihya çalýþmasý yapýlacak bozuk koru ve bozuk baltalýk ormanlarda da bu fýkra hükümleri uygulanýr. Mülkiyeti hazinede  kalmak üzere bu aðaçlandýrma sonucu meydana gelecek ormandan faydalanma usulü, bu kanununda yer alan hususi ormanlara ait hükümlere göre yürütülür. Bozuk ormanlardan çýkacak her nevi orman emvali, üretim, taþýma ve diðer giderler kendilerine ait olmak üzere bu sahalarý boþaltýp aðaçlandýracaklara tarife bedeli üzerinden pazar satýþý olarak verilir. Uygulama usul ve esaslarý Tarým Orman ve Köyiþleri Bakanlýðý'nca hazýrlanacak yönetmelikte gösterilir.
Madde 58-(Deðiþik: 5.11.2003 tarih ve 4999/11 mad) Orman  rejimine dahil veya yeniden orman tesis edilecek yerlerde havza bazýnda yapýlacak aðaçlandýrma, erozyon ve sel kontrolü, çýð ve heyelanlarýn önlenmesi, ekosistemlerin korunup geliþtirilmesi ve havzada yaþayan insanlarýn hayat þartlarýnýn iyileþtirilmesi faaliyetleri, Çevre ve Orman Bakanlýðýnýn koordinatörlüðünde ilgili kuruluþlarla birlikte hazýrlanan entegre projeler halinde uygulanýr.
Ancak Devlet ormaný içinden geçen mevcut demiryolu, karayolu ve köy yollarýnýn tamiri, tahkimi ve bakýmý orman idaresine bilgi verilerek ilgililer  tarafýndan yapýlýr.
Madde 59--(Deðiþik : 23.9.1983 - 2896/29 md.)
57'nci maddenin ikinci fýkrasýnda yazýlý yerlerdeki aðaçlandýrýlmýþ sahalar, ilgili kamu kuruluþuna teslim edilir ve bunlar hakkýnda bu Kanunun hükmi þahsiyeti haiz amme müesseselerine ait ormanlara iliþkin hükümleri uygulanýr.
   Kendi arazilerinde aðaçlandýrma yapmak isteyen gerçek kiþilerle özel hukuk tüzel kiþilere, sahipleri tarafýndan talep edildiði takdirde; plan ve proje yapýmýnda ve bunlarýn uygulamalarýnda, orman idaresince teknik yardým yapýlabilir, plan ve projeleri  Orman Genel Müdürlüðü'nce tasdik edilmiþ sahalarýn fidan ihtiyaçlarý parasýz karþýlanýr. Bunlar hakkýnda hususi ormanlara iliþkin hükümler uygulanýr.
Madde 60--(Deðiþik : 23.9.1983 - 2896/30 md.)
Orman idaresi ve diðer kamu kuruluþlarý ile gerçek ve özel hukuk tüzel kiþilerin orman aðacý ve aðaçcýðý fidan ihtiyaçlarýný karþýlamak üzere uygun görülen yerlerde, her yýl aðaçlandýrýlacak sahaya yetecek miktarda fidan üretecek geniþlikte fidanlýk tesis edilir.
Madde 61-Orman hudutlarý dýþýnda olup da aðaçlandýrýlmasý zaruri görülen yerlerde Orman Umum Müdürlüðünce hazýrlanacak plan dairesinde aðaçlandýrma yapýlýr.
Madde 62--(Deðiþik : 5.6.1986 -3302/9 md.)
Aðaç sevgisinin yayýlmasýný ve kökleþmesini teminen Orman Genel Müdürlüðü gerekli yayýn ve propagandayý yapar.
   Öðrencilerin ve askerlerin aðaç dikimi ve bakýmýnda görevlendirilmesi ve aðaçlarýn faydalarý hakkýnda dersler okutulmasýyla ilgili esaslar Tarým Orman ve Köyiþleri Bakanlýðý ile Milli Eðitim Gençlik ve Spor Bakanlýðý ve Milli Savunma Bakanlýðý tarafýndan müþtereken hazýrlanacak yönetmeliklerde düzenlenir.
Madde 63-En ufak parçasý yarým hektardan ve parçalar yekünü  bir hektardan aþaðý olmamak þartýyla kavak, okaliptüs ve kýzýlaðaç dahil olmak üzere yeni aðaçlandýrýlan arazinin sahibi, aðaçlandýrmadan itibaren elli sene için aðaçlandýrdýðý sahalara ait arazi ve bina vergilerinden muaf tutulur. Bu sahalarý orman halinde muhafaza etmeyenlerden vergi muafiyeti kaldýrýlýr.
Devletin hüküm ve tasarrufu altýnda bulunan arazide aðaçlandýrma yapmak isteyenler Vali veya Kaymakama müracaat ederler. Bu yerlerin bu durumda olduðu tespit olunduktan sonra, orman idaresi tarafýndan yapýlacak aðaçlandýrma planýna göre, aðaçlandýrma iþine Orman Bakanlýðýnca izin verilir.
Aðaçlandýrma planlarý ve aðaçlama bilgisine ait türlü yardýmlar, orman idaresince parasýz yapýlýr. Plana göre ve müddeti içinde aðaçlandýrýlan sahalar aðaçlamaya baþlanan yýldan itibaren beþ yýl sonunda bu aðaçlamayý yapana parasýz temlik olunur.
Aðaçlanan sahayý, orman halinde koruyup idame ettirmeyenlerden temlik edilen yer geri alýnýr. Bu þartlara göre kurulan ve idame ettirilen ormanlar Devlet ormanlarýna katýlmak üzere istimlak edilmez.
Madde 64-(Deðiþik : 22.5.1987 - 3373/12 md.)
Bu kanunun 57 ve 63'üncü maddelerine göre gerçek ve tüzel kiþiler ile kamu kurum ve kuruluþlarýnýn orman ve fidanlýk tesis etmesi ve iþletilmesi amacýyla Tarým Orman ve Köyiþleri Bakanlýðý emrinde <<Aðaçlandýrma Fonu>> kurulur.
   A) Fon aþaðýdaki gelirlerden teþekkül eder;
   a-Genel bütçeden aktarýlacak miktar,
   b-Orman Genel Müdürlüðünün yýllýk satýþ gelirlerinden yüzde beþe (%5) kadar Tarým Orman ve Köyiþleri  Bakanýnca tespit edilecek miktar,
   c-6831 Sayýlý Orman Kanunu'nun 16, 17, 18 ve 115 nci maddelerine göre verilen izin, muvafakat, intifa ve irtifak hakký gelirleri,
   d-Baðýþlar,
   e-Diðer gelirler,
   B) Fonun kullanýlmasý ve harcamalar:
   Fondan yapýlacak her çeþit harcamalar 1050 ve 2886 sayýlý kanun hükümlerine tabi deðildir. Bu fon  harcamalarýnýn kredi ve hibe olarak kullanýlmasýna iliþkin þekil ve esaslar ile diðer hususlar Tarým Orman ve Köyiþleri Bakanlýðý'nca hazýrlanacak ve Bakanlar Kurulunca yürürlüðe konacak bir yönetmelikle tespit edilir.
   C) Hesap dönemi ve denetim:
   Fonun hesap dönemi mali yýldýr. Bu maksatla Maliye ve Gümrük Bakanlýðý'nca Tarým Orman ve Köyiþleri  Bakanlýðý emrine bir Fon Saymaný tayin edilir. Bilanço ve kesin hesap ertesi yýlýn Mart ayý içinde Sayýþtay'a verilir. Yönetmelikteki esaslara göre denetim Sayýþtay'ca yapýlýr.

   Bu fonla ilgili dava ve icra takipleri Orman Genel Müdürlüðünce 3234 sayýlý kanun hükümlerine göre yürütülür.
Madde 65-Orman veya aðaç yetiþtireceklere ve kültür arazisi kenarlarýnda çit yapacaklara orman fidanlýklarýndan ambalajlý olarak  Orman Umum Müdürlüðünce fidanlarýn yaþýna, cins ve nevine göre tespit edilen bedeli  mukabilinde fidan ve tohum verilebilir. Resmi daire ve müesseselerin fidan ihtiyaçlarý da ambalaj ve nakil masraflarý kendilerine ait olmak üzere bedelsiz  saðlanabilir.
Madde 66--(Deðiþik : 23.9.1983 - 2896/32 md.)
Orman yetiþtirecek orman köylerini kalkýndýrma kooperatiflerine lüzumlu fidanlar, orman idaresi tarafýndan bedelsiz verilebilir. Dikim iþi ilgili orman memurlarýnýn gözetimi altýnda yaptýrýlýr. Bu aðaçlama sahalarý orman idaresinin devamlý gözetim ve kontrolü altýnda bulundurularak geliþip yetiþmesi için lüzumlu tedbirlerin alýnmasý saðlanýr.
Madde 67-Devlete ait fidanlýklarla diðer fidanlýklarda kullanýlacak veya orman yetiþtirmek maksadýyla ekilecek orman aðacý tohumlarýnýn, orman idaresinin kontrolü altýnda toplanmýþ, muayene edilmiþ ve menþe þahadetnamesi (Sertifika) verilmiþ tohumlardan olmasý þarttýr.
   Orman fidanlýklarýndan yurt dýþýna sevk edilecek fidanlarla, orman aðacý tohumlarýna orman idaresince bir menþe þahadetnamesi (Sertifika) verilir. Yabancý memleketlerden ithal edilecek orman aðacý fidanlarý ile tohumlarýnýn cins, nevi ve sair hususlarýný belirten menþe þahadetnameleri (Sertifika) alakalý orman idaresince incelendikten sonra giriþ izni verilir.
   Orman fidanlýðý kuracak hususi müteþebbislere Orman Umum Müdürlüðünce parasýz tohum verilebilir.
II. Orman Yangýnlarýnýn Söndürülmesi
Madde 68-Ormanlarýn içinde veya yakýnýnda ateþ ve yangýn belirtisi görenler bunu derhal orman idaresine veya en yakýn muhtarlýða, jandarma dairelerine veya mülkiye amirlerine haber vermeye mecburdurlar.
Yangýn ihbarýnda Devlete ait her türlü askeri ve mülki haberleþme vasýtalarýndan derhal ve parasýz olarak faydalanýlýr.
PTT merkezleriyle, demiryollarý istasyonlarýndan çekilen yangýn ihbarýna ait telgraflarla yangýnýn seyrini bildiren ve yangýn hakkýndaki yardým taleplerini ve söndürülmesine ait direktifleri ihtiva eden telgraflardan ve ayný hususlara taalluk eden telefon muhaberatýndan ücret alýnmaz.
Yangýn haberleþmesini en seri þekilde saðlamak üzere ormanlardaki yangýn gözetleme kule ve kulübeleriyle bakým merkezi ve orman teþkilatýnýn kuruluþ merkezleri arasýnda orman idaresince gerektiði yerlerde telefon devreleri ve Ýcra Vekilleri Heyeti kararýyla ruhsat almak suretiyle telsiz alýcý ve verici istasyonlarý tesis olunur.
Telefon devreleri PTT idaresi santrallerine ve PTT idaresinin santrali olmayan yerlerde jandarma santrallerine baðlanabilir.
PTT santrallerine baðlý olanlar hariç olmak üzere hususi telefon hatlarý için hiçbir ücret, resim, vergi ve ruhsat parasý verilmez.
Madde 69-Orman yangýnlarýnda yangýna civar köy ve kasabalarýn 18 yaþýný bitirip 50 yaþýný doldurmamýþ bütün erkek nüfusu beraberlerinde mevcut balta, kürek, kazma, testere gibi yangýn söndürmeye yarayacak  aletleriyle yangýn yerine gitmeye ve yangýný söndürmeye mecburdurlar.
Söndürme iþine gelenler yangýný söndürmeye kafi gelmezse daha ilerdeki köy ve kasaba halkýndan mükellef olanlar da yangýn yerine gönderilirler. Ayný þekilde Vali, Kaymakam, Nahiye Müdürü ve Köy muhtarlarý ve civardaki asker ve jandarma birlik kumandanlarý, bölgedeki orman baþmüdürü ve onun lüzum göstereceði orman memurlarý yangýn mahalline yardýmcý göndermeye ve bizzat gitmeye mecburdurlar Yangýn söndürülmesinde çalýþanlarýn bu yüzden hasara uðrayan zati eþya ve teçhizatýný Devlet ormanlarýnda orman idaresi, diðer ormanlarda alakalýlarý tazmine mecburdurlar.
Bu maddenin tatbikatý hakkýnda Milli Müdafaa, Dahiliye ve Orman Bakanlýklarýnca bu Kanunun neþri tarihinden itibaren üç ay zarfýnda bir talimatname hazýrlanýr.
Madde 70- Ormanlara yangýn söndürülmesi için gideceklerin muayyen tarifeli vasýta ile hareket ettikleri takdirde gidiþ ve dönüþ ücretleri  orman idaresi tarafýndan ödeneceði gibi müstacel zamanlarda selahiyetli memurlarýn görecekleri  lüzum üzerine bunlar kamyon, araba gibi diðer vasýtalarla da götürülüp getirilebilirler.
8.2.2008 tarih ve 26781 sayýlý Resmi Gazetede yayýnlan 23.1.2008 tarih ve 5728 sayýlý Kanunun 190 Maddesi ile  deðiþiklik

31/8/1956 tarihli ve 6831 sayýlý Orman Kanununun 70 inci maddesinin ikinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
"Bunlarýn ücreti de orman idaresi tarafýndan ödenir. Bunlara söndürme iþinde çalýþtýklarý müddetçe devlet ormanlarýnda orman idaresi, diðer ormanlarda alakalýlar tarafýndan parasýz ekmek ve katýk verilir. Baþkaca ücret verilmez."
Mahallin en yüksek mülkiye amiri tarafýndan lüzum görülecek miktarda askeri nakil vasýtalarý ile diðer daire ve Ýktisadi Devlet Teþekküllerine, belediyelere ait nakil vasýtalarýnýn, sadece akaryakýt bedelleri Orman Umum Müdürlüðünce ödenmek kaydýyla ücretsiz olarak orman yangýnlarýnýn söndürülmesine müteallik iþlerde kullanýlmasýna emir verilir.
Madde 71  : 03.07.2004 tarih  25551 sayýlý Resmi Gazetede yayýnlanan 17.06.2004 tarih ve 5192 sayýlý Orman Kanununu deðiþikliði ile deðiþtirilmiþ þekli:
Orman Yangýnlarýný söndürme çalýþmalarýna birfiil katýlmýþ olanlardan ;
a) Ölenlerin kanuni mirasçýlarý ile yaþamak için gerekli hareketleri yapmaktan aciz ve hayatýný baþkasýnýn yardým ve desteði ile sürdürebilecek þekilde malül olanlara, ek gösterge dahil en yüksek devlet memuru brüt aylýðýnýn yüz katý tutarýnda ,
b) Diðer sakatlananlara sakatlýk derecesine göre (a) bendindeki tutarýn %25 'inden %75'ine kadar bir tutarla,
   c) Sakatlýk derecelerine girmeyecek þekilde yaralananlara, toplam ödeme tutarý (a) bendindeki tutarýn %20'sini geçmemek ve ödemesi ayda bir yapýlmak üzere, iþ göremezlik halinin devam ettiði her gün için 2500 gösterge rakamýnýn memur aylýk katsayýsý ile çarpýmý sonucunda bulunacak tutarda,
Tazminat ödenir. Bu ödemeler damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz.
Devlet memuru olup sakatlanan veya ölenler hakkýnda genel hükümler uygulanýr. Ayrýca, bu memurlar ( c) bendi hariç olmak üzere birinci fýkra hükmünden de yararlanýr.
Birinci fýkranýn (a) bendi esaslarýna göre tespit edilen tazminatýn kanuni mirasçýlara intikalinde; ölenin eþ ve füruu veya yalnýzca füruu ile içtima eden ve ölüm tarihinde sað olan ana ve babasýnýn her birine ayrý ayrý olmak üzere %15 tutarýndaki kýsmý verildikten sonra kalaný içtima eden diðer mirasçýlara ödenir. Diðer hallerde miras hükümleri uygulanýr. Ancak ana veya babaya verilen tazminat çocuklarýn her birine ödenen tazminattan fazla olamaz.
Bu madde hükümlerine göre ödenecek tazminat,maddi ve manevi zararlarýn karþýlýðýdýr. Yargý mercilerinde maddi manevi zararlar karþýlýðý olarak idarenin ödemekle yükümlü tutulacaðý tazminatýn hesabýnda, bu madde hükümlerine göre ödenen tazminat göz önünde tutulur.
Orman yangýnlarýný söndürme çalýþmalarýnda yaralan,sakatlanan ve hastalananlarýn hastanelere nakli ve tedavi masraflarý orman idaresince karþýlanýr.
Bu madde hükümlerine göre ödenecek tazminattan yararlanacaklarýn tespit usulü, sakatlýk dereceleri itibariyle uygulanacak tazminat oranlarý, ödemeye iliþkin esas ve usuller ile uygulamaya iliþkin diðer hususlar Maliye Bakanlýðýnýn uygun görüþü üzerine Çevre ve Orman Bakanlýðý tarafýndan çýkarýlacak bir yönetmelik ile düzenlenir.
657 sayýlý Devlet Memurlarý Kanununa tabi memurlardan, Orman Genel Müdürlüðü merkez teþkilatý kadrolarýnda orman yangýlarýyla mücadele nöbeti tutanlar ile taþra teþkilatý kadrolarýnda orman yangýnlarýyla mücadele, orman koruma ve sýnýrlandýrma faaliyetlerinde fiilen görev yapanlara döner sermaye bütçesinden karþýlanmak üzere Mayýs ayý baþýndan Kasýn ayý sonuna kadar ayda 10000 gösterge rakamýnýn memur aylýk katsayýsý ile çarpýmý sonucu bulunacak tutarý geçmemek üzere aylýk maktu fazla çalýþma ücreti ödenebilir. Fazla çalýþma ücreti, toplamý personelin, kadro unvaný, görev mahalli ,çalýþma süreleri, görevin önem ve güçlüðü dikkate alýnarak Maliye Bakanlýðýnýn uygun görüþü üzerine Çevre ve Orman Bakanlýðýnca çýkarýlacak yönetmelikle belirlenir. Bu kapsamdaki personele bir yýlda ödenecek fazla çalýþma ücreti toplamý, Orman Genel Müdürlüðüne baðlý iþletmelerin bir önceki yýldaki toplam döner sermaye gelirlerinin %10'unu geçemez. Bu hüküm uyarýnca fazla çalýþma ücreti ödenen personele bu dönemde ayrýca herhangi bir çalýþma ücreti ile 12 nci maddede öngörülen ödeme yapýlamaz.
Madde 72-Orman yangýnlarý için çekilen bilumum telgraflarý telgrafhane ve demiryolu istasyon memurlarý derhal çekmeye ve telgrafý alan memurlar da hemen mahalline göndermeye mecburdurlar.
Madde 73-Mahalli hükümetin veya orman mamurlarýnýn sevk kaðýdý üzerine istasyon memurlarý yangýný söndürmek üzere gidecek olanlarý asker tarifesiyle ve mahsubu bilahare yapýlmak üzere yangýna civar olan mahalde indirmek þartýyla yolcu veya marþandiz katarý ile ve mümkün olan yerlerde hususi katarla götürüp getirmeye mecburdurlar.
Madde 74-Orman idaresinin göstereceði lüzum üzerine mahallerinin en büyük mülkiye amirleri, kuraklýk veya yangýn olup da henüz söndürülmüþ fakat sirayet ihtimalleri tamamen bertaraf edilmemiþ olmak gibi fevkalade zamanlardan muayyen bir müddet için ormanlara girmeyi men ve oralardaki her türlü iþlerin tatilini emredebilirler.
Madde 75- Orman idaresi yangýnlarý önlemek maksadýyla  en çok beþ yýlda tahakkuk ettirilecek bir plân program dahilinde yangýn emniyet yollarý ve yangýn kule ve kulübeleri yapmak ve bunlarý idare merkezlerine telli ve telsiz telefonla baðlanmakla mükellef olduðu gibi yangýn tehlikesinin fazla olduðu mýntýkalarda yangýn mevsimine münhasýr olmak üzere lüzum gördüðü yerlerde ve yeter miktarda yangýn söndürme alet ve malzemesini havi motorlu vasýtalarla teçhiz ve takviye edilmiþ yangýn ekipleri bulundurur.
(24.5.2000 tarih ve 4569 sayýlý kanunla eklenmiþtir) Orman yangýnlarýný önleme ve orman yangýnlarýyla mücadele harcamalarý için OGM Katma Bütçesine yeterli miktarda ödenek konulur.
Madde 76-(4.7.1995 Tarih ve 4114 sayýlý kanunla deðiþik)
a) Devlet ormanlarýnda; Orman Ýdaresince belirlenen konak yerlerinden baþka yerlerde gecelemek,
b) Ormanlarda izin verilen ve ocak yeri olarak belirlenen yerler dýþýnda ateþ yakmak veya izin verilen yerlerde yakýlan ateþi söndürmeden mahalli terk etmek,
c) Ormanlara sönmemiþ sigara veya yangýna dolaylý olarak yol açabilecek madde atmak,
d) Ormanlara dört kilometre mesafede veya bu Kanunun 31 inci ve 32 nci maddeleri kapsamýna giren köyler hudutlarý içinde anýz veya benzeri bitki örtüsünü yakmak,
Yasaktýr.
III. Orman Memurlarýnýn Silah Taþýma ve Kullanma Hak ve Selahiyetleri
   8.2.2008 tarih ve 26781 sayýlý Resmi Gazetede yayýnlan 23.1.2008 tarih ve 5728 sayýlý Kanunun 191 Maddesi ile  deðiþiklik
6831 sayýlý Kanunun 77 nci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
"MADDE 77- Orman memurlarý, bu Kanunda tanýmlanan suçlarýn iþlenmesinin önlenmesi veya iþlenen suçlarla ilgili olarak baþlatýlan soruþturmadaki görevleri kapsamýnda kolluk görevlisi sýfatýný taþýrlar.
Orman teþkilatýnda her sýnýf, derece ve vazifede çalýþan memurlardan, Çevre ve Orman Bakanlýðýnca ve Orman Genel Müdürlüðünce lüzum görülecek olanlar, Bakanlar Kurulunca seçilecek silahla teçhiz olunurlar.
Bu silahlar memurlara orman idaresince demirbaþ olarak verilir. Ayrýca, kolluk görevi yapan orman memurlarý idarece verilecek özel kýyafetle donatýlýr.
Devlet ormanlarýndan gayrý ormanlarda
Madde 78-77 nci madde mucibince silah taþýmaya selahiyetli olanlar vazifelerini ifa sýrasýnda aþaðýdaki yazýlý hallerde silahlarýný kullanabilirler.

   8.2.2008 tarih ve 26781 sayýlý Resmi Gazetede yayýnlan 23.1.2008 tarih ve 5728 sayýlý Kanunun 192 Maddesi ile  deðiþiklik
6831 sayýlý Kanunun 78 inci maddesinin (A) bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
"A) Türk Ceza Kanununda düzenlenen hakkýn kullanýlmasý, meþru savunma veya zorunluluk hallerinde;"

   B) Tecavüz veya taarruza yarayan alet ve silahlarý taþýyanlara alet ve silahlarýn derhal  teslimi emredildiði halde bu emre riayet edilmeyerek fiilen tecavüz ve taarruzda bulunulmasý ve bu tecavüz ve taarruzun da baþka þekilde def'ine imkan olmamasý,

   C) (B) bendi gereðince teslim edilen alet ve silahlarý veya el konan  müsadereye tâbi nakil vasýtalarý ile  orman emvalini veya memurunun silahýný almak veya orman bölge ve muhafaza binalarýna zorla girmek maksadiyle vaki tecavüz ve taarruzun baþka þekilde def'ine imkan  bulunamamasý.

Yevgeni

8.2.2008 tarih ve 26781 sayýlý Resmi Gazetede yayýnlan 23.1.2008 tarih ve 5728 sayýlý Kanunun 193 Maddesi  ile  deðiþiklik
6831 sayýlý Kanunun 79 uncu maddesi baþlýðýyla birlikte aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

"IV. Kanuna aykýrýlýk oluþturan fiillerin takibi:
MADDE 79- Orman memurlarý, bu Kanuna aykýrýlýk oluþturan fiillere iliþkin delilleri bir tutanakla tespit eder. Bu Kanuna aykýrýlýk oluþturan fiillerin iþlenmesi suretiyle elde edilen orman mallarý ile bu Kanunda yer alan suçlarýn iþlenmesinde kullanýlan nakil vasýtasý ve sair eþyaya Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerine göre elkonulur. Ancak, Cumhuriyet savcýsýna ulaþýlamadýðý hallerde elkoyma, orman iþletme þefinin yazýlý emri ile yapýlýr. Ayrýca, orman muhafaza memurlarý Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerine göre þüphelileri yakalama yetkisine sahiptir.
Sahipleri tarafýndan tohum ve fidandan yetiþtirilen hususi ormanlarda da bu madde hükümleri uygulanýr.
Talep vukuunda polis, jandarma, köy muhtar ve bekçileri orman memurlarýna yardýma mecburdurlar.
Bu Kanunda hüküm bulunmayan hallerde, Ceza Muhakemesi Kanunu hükümleri uygulanýr."
Madde 80- 8.2.2008 tarih ve 26781 sayýlý Resmi Gazetede yayýnlan 23.1.2008 tarih ve 5728 sayýlý Kanunun 578 maddesi ile yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

Madde 81-Orman içinde veya civarýnda bulunan köylerin muhtar ve ihtiyar meclisi kendi köy hudutlarý içinde bulunan devlet ormanlarýnýn muhafazasýnda orman teþkilatý ile iþbirliði yapmakla vazifelidir.

   Bu maksatla suçlarýn takibi faslýnda yazýlý salahiyetleri, orman teþkilatý mensuplarý ile birlikte  veya Orman Bakanlýðýnca belirtilecek esaslar dahilinde ayrý olarak kullanýrlar.

Madde 82-Orman memurlarý , bu Kanun hükümlerine muhalif hareket edenlerin hüviyetlerini, ikametgahlarýný ve suçlarýnýn mahiyetini tespit ile kendileri, suçlu ve varsa hazýr bulunanlardan en az iki kimseye imzalattýracaklarý bir zabýt tanzim ederler.
Hüviyeti tespit edilemeyen suçlular, vakit geçirilmeksizin hüviyeti tespit edilebilecek en yakýn köyün muhtar veya ihtiyar heyetine ve bunlarla da tespiti mümkün olmazsa en yakýn zabýta merkezine götürülürler.
Memurlar, vakit geçirmeksizin bu zabýtlarý baðlý bulunduklarý amirlerine gönderirler. Amirlerce tetkik edilerek en kýsa bir zamanda mahalli cumhuriyet müddeiumumiliðine verilir.
Bu zabýtlar, hilafý ispat olununcaya kadar muteberdir.
Zabýt varakasýnýn hilafýný iddia halinde, maznun, mahkemeye bu iddiasý hakkýnda kanaat verecek deliller gösterir ve mahkeme bu müdafaayý ta'mike (tahkike) þayan görürse delillerini istima ve tetkik eder. Neticede maznunun iddiasýný haklý gösterecek bazý sebepler karþýsýnda kalýrsa ancak o takdirde, zabýt varakasýný imza etmiþ olan memurlarý çaðýrýp dinledikten ve baþka deliller varsa inceledikten sonra hasýl edeceði kanaate göre davayý intaceder.


8.2.2008 tarih ve 26781 sayýlý Resmi Gazetede yayýnlan 23.1.2008 tarih ve 5728 sayýlý Kanunun 194 maddesi ile deðiþiklik
6831 sayýlý Kanunun 83 üncü maddesinin birinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
"Bu Kanunda yazýlý orman suçlarýna iliþkin davalardan; 110 uncu maddenin üçüncü fýkrasýnda gösterilen suçlara iliþkin davalar asliye ceza mahkemesinde; dördüncü fýkrasýnda gösterilen suçlara iliþkin davalar aðýr ceza mahkemesinde; beþinci fýkrasýnda gösterilen suçlara iliþkin davalar Ceza Muhakemesi Kanununun 250 nci maddesi uyarýnca görevlendirilen aðýr ceza mahkemesinde; bu suçlar dýþýnda kalan davalar sulh ceza mahkemesinde görülür."

8.2.2008 tarih ve 26781 sayýlý Resmi Gazetede yayýnlan 23.1.2008 tarih ve 5728 sayýlý Kanunun 195 maddesi ile  deðiþiklik.
6831 sayýlý Kanunun 84 üncü maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
"MADDE 84- Orman Kanununa aykýrýlýk oluþturan fiillerden dolayý elkonulan aðaç, tomruk, kereste, yakacak ve sair mahsuller, vazifeli orman memurlarý tarafýndan muhafaza edilmek üzere orman depolarýna, orman deposu yoksa ve fiilin iþlendiði yer belediye hudutlarýnda ise o yer belediyesine, köy hudutlarý içinde ise o köy muhtarýna, yokluðunda vekiline, onun da yokluðunda ihtiyar heyeti üyelerinden birine yediemin senedi mukabilinde teslim olunur. Belediye veya köy yetkililerine teslim edilen bu mallar en kýsa zamanda orman depolarýna idarece nakledilir. Bunlardan çürüyecek veya bozulacak olanlarla muhafazasý zor ve masraflý bulunanlar, Ceza Muhakemesi Kanununun 132 nci maddesinin birinci ve ikinci fýkralarý hükümlerine uygun olarak orman iþletme müdürlüklerinin müsadereli mallar satýþ komisyonlarýnca, mahallinde veya pazar yerlerinde ilan edilmek suretiyle derhal satýlýr.
Nakil vasýtasý ve suç aletleri ile orman emvalinin satýþ bedelinin tamamý Orman Genel Müdürlüðü hesabýna irat kaydedilir."

8.2.2008 tarih ve 26781 sayýlý Resmi Gazetede yayýnlan 23.1.2008 tarih ve 5728 sayýlý Kanunun 196 Maddesi ile deðiþiklik
6831 sayýlý Kanunun 85 inci maddesinin birinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
Madde 85- "Orman içinde kimin tarafýndan kesildiði veya hazýrlandýðý belli olmayan veya kaçmasý sebebiyle faili tespit olunamayan orman mahsulleri ve suç aletleri, orman idaresinin satýþ usullerine göre satýlýr ve bedelleri irat kaydolunur."

   Bu mallarla beraber bulunan nakil vasýtalarýnýn bulunamayan sahipleri onbeþ gün müddetle yapýlacak ilanla araþtýrýlýr. Ýlan sonunda sahibi meydana çýkmayan vasýtalar hakkýnda birinci fýkra hükmü tatbik olunur.
Madde 86-Ýzin almadýðý veya orman içinde bir hizmeti bulunmadýðý halde aðaç kesecek veya nakledecek vasýtalarla orman içinde görülen veya halinden þüphe edilen kimseleri orman dýþýna çýkarmaya orman memurlarý selahiyetlidir.
Madde 87-Otlatma izni verilmeyen ormanlarda baþýboþ görülen hayvanlar en yakýn köy muhtarlarýna veya  belediyelere makbuz karþýlýðý teslim olunur. Hayvan sahibi zuhur edip zabýt varakasýný imza ederse hayvan kendisine verilir.
Muhtara veya belediyeye teslimden itibaren ilan edilen on beþ gün içinde sahibi bulunmayan hayvanlar idarece usulen satýlarak bedeli bankaya veya orman idaresi veznesine yatýrýlýr.

   Bankaya veya orman idaresi veznesine yatýrýldýktan sonra bir sene içinde sahibi zuhur etmezse bu bedel  orman idaresince irat kaydolunur.
   Hayvan sahipleri bakma masraflarýný ödemeye mecburdurlar.

8.2.2008 tarih ve 26781 sayýlý Resmi Gazetede yayýnlan 23.1.2008 tarih ve 5728 sayýlý Kanunun 197 maddesi ile  deðiþiklik
6831 sayýlý Kanunun 88 inci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
"MADDE 88- Bu Kanunda tanýmlanan suçlardan dolayý arama, Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerine göre yapýlýr. Ancak, Ceza Muhakemesi Kanununun 119 uncu maddesinin birinci fýkrasýna göre, Cumhuriyet savcýsýna ulaþýlamadýðý hâllerde arama, orman þefinin yazýlý emri ile yapýlýr."

Madde 89-Bu Kanunun tatbiki bakýmýndan imalat ve fabrikasyonun kontrolüne Orman Umum Müdürlüðü selahiyetlidir. Bu kontrolün ve umumiyetle nakliye tezkereleri yoklamasýnýn nasýl yapýlacaðý Orman Umum Müdürlüðünce tespit olunur.

Madde 90-Bakým kuruluþunun tamamlandýðý mýntýkalardaki vilayet ve kaza merkezlerinde bir ihbar vaki olmadýkça veya takip sebebine uymadýkça orman mahsulleri ve bunlara ait nakliye ve tezkere kontrolü yapýlmaz.
Orman idaresi bu Kanunun mer'iyete girdiði tarihten itibaren en çok beþ sene içinde ormanlarýn bakým kuruluþlarýný tamamlar.

V. Ceza Hükümleri:
8.2.2008 tarih ve 26781 sayýlý Resmi Gazetede yayýnlan 23.1.2008 tarih ve 5728 sayýlý Kanunun 198 maddesi ile  deðiþiklik.
6831 sayýlý Kanunun 91 inci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
"MADDE 91- 14 üncü maddenin (A) ve (B) bentleri ile yasak edilen fiillerden dikiliden aðaç kesenler, kökünden sökenler veya hayatiyetini sona erdirecek þekilde boðanlar, aðaçlardan yalamuk, pedavra, hartama çýkaranlar üç aydan beþ yýla kadar hapis ve bin güne kadar adlî para cezasýyla cezalandýrýlýr. Ancak suçun konusunun münhasýran yakacak nitelikte emval veren aðaç olmasý halinde, verilecek ceza yarý oranýnda indirilir.
Suçun konusunun fidan olmasý halinde birinci fýkraya göre verilecek ceza bir kat artýrýlýr.
Fidan ekim sahasýný bozan kiþi bir yýldan beþ yýla kadar hapis cezasýyla cezalandýrýlýr.
Birinci fýkradaki aðaç kesme ve sökme fiillerinin iþlenmesinde motorlu araç ve gereçler kullanýlmasý halinde verilecek ceza bir kat artýrýlýr. Ancak, fidanlar hakkýnda bu hüküm uygulanmaz.
14 üncü maddenin (A) ve (B) bentleriyle yasak edilen ve yukarýdaki fýkralarda yazýlý bulunmayan fiilleri iþleyenler üç aya kadar hapis ve yüz güne kadar adlî para cezasýyla cezalandýrýlýr.
Bu Kanunun 14 üncü maddesinin (A) ve (B) bentlerine muhalif hareket edenler orman sahipleri ise iki seneye kadar hapis ve adlî para cezasýyla cezalandýrýlýr. Ancak kendi arazisi üzerinde tohum ekmek veya fidan dikmek suretiyle yetiþtirilecek ormanlarýn sahipleri yukarýdaki fýkra hükmüne tabi deðildir."
   
8.2.2008 tarih ve 26781 sayýlý Resmi Gazetede yayýnlan 23.1.2008 tarih ve 5728 sayýlý Kanunun 199 maddesi ile  deðiþiklik
6831 sayýlý Kanunun 92 nci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
"MADDE 92- Bu Kanunun 16 ncý maddesi gereðince izin almadan ormanlardan açýlan maden ocaklarý idarece kapatýlýr. Çýkarýlan madenler ve her türlü tesisler ile alet, edevat ve nakil vasýtalarýna elkonulur. Elkonulan mallar, Türk Ceza Kanunu hükümlerine göre müsadere edilir.
Bu Kanunun 16 ncý maddesi gereðince izinsiz maden ocaðý açanlara veya iþletenlere,  91 inci madde hükümleri saklý kalmak üzere iki yýldan yedi yýla kadar hapis ve yirmibin güne kadar adlî para cezasý verilir.
Kanun hükümlerine göre verilen ruhsat veya izin belgesindeki sürenin dolmasýna raðmen maden ocaðý iþletmeye devam edenler ya da izin verilen alandaki sýnýrý aþanlar, 91 inci madde hükümleri saklý kalmak üzere, bu Kanunun 93 üncü maddesi hükümlerine göre cezalandýrýlýr.
Baþkaca zarar husule gelmiþ ise bu zarar ayrýca genel hükümlere göre hukuk mahkemesinde dava açmak suretiyle tazmin ettirilir. Ýzin alarak bu nevi ocaklarý açanlar idarece kendilerine veya temsilcilerine teblið edilecek tedbirlere riayet etmezler ise beþbin Türk Lirasýndan yüzbin Türk Lirasýna kadar idarî para cezasý verilir. Ayrýca, bu tedbirlere riayet edilinceye kadar ocaklar iþletilmekten men edilir."

Yevgeni

8.2.2008 tarih ve 26781 sayýlý Resmi Gazetede yayýnlan 23.1.2008 tarih ve 5728 sayýlý Kanunun 200 maddesi ile  deðiþiklik
6831 sayýlý Kanunun 93 üncü maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
"MADDE 93- Bu Kanunun 17 nci maddesinde yasak edilen fiilleri iþleyenler veya izne baðlý iþleri izinsiz yapanlar, 91 inci madde hükümleri saklý kalmak üzere altý aydan iki yýla kadar hapis cezasý ile cezalandýrýlýrlar.
Ýþgal ve faydalanma suçunun yeniden tarla açmak suretiyle veya yanmýþ orman sahalarýnda ya da kesinleþmiþ orman kadastrosu sýnýrlarý içerisinde iþlenmesi halinde verilecek ceza bir kat artýrýlýr.
Bu maddede tanýmlanan suçlarýn konusunu oluþturan, iþlenmesinde kullanýlan ve iþlenmesiyle elde edilen eþya veya mahsul Türk Ceza Kanununun müsadereye iliþkin hükümlerine göre müsadere edilir. Müsadere olunan mahsuller satýlarak bedeli Orman Genel Müdürlüðünce irad kaydolunur. Müsadere olunan tesisler ise Orman Genel Müdürlüðünce aynen muhafaza edilebileceði gibi ihtiyaç görüldüðü takdirde ormancýlýk veya diðer kamu hizmetlerinde kullanýlabilir. Aksi takdirde ilgili orman idaresince, yýkýlmak suretiyle karar infaz olunur. Ýdarenin bu husustaki talebi halinde genel zabýta kuvvetleri idareye yardým etmekle mükelleftir.
17 nci maddenin üçüncü fýkrasýndaki yerleri amaç dýþý kullananlar ve amaç dýþý kullanýlmasýna izin verenler bir yýldan üç yýla kadar hapis cezasý ile cezalandýrýlýr."

8.2.2008 tarih ve 26781 sayýlý Resmi Gazetede yayýnlan 23.1.2008 tarih ve 5728 sayýlý Kanunun 201 maddesi ile  deðiþiklik       
6831 sayýlý Kanunun 94 üncü maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
"MADDE 94- Bu Kanunun 18 inci maddesinde belirtilen ve yapýlmasý izne baðlý fabrika, hýzar ve þeritlerle, kireç, terebentin, katran, sakýz, 92 nci madde kapsamý dýþýnda kalan taþ, kömür,  toprak ve buna benzer ocaklar ile balýk üretim tesislerini orman sýnýrlarý içinde izinsiz kuranlar, 91 inci madde hükümleri saklý kalmak üzere altý aydan iki yýla kadar hapis ve beþbin güne kadar adlî para cezasý ile cezalandýrýlýr. Ayrýca, bunlarýn iþletilmesi men edilerek tesislerin Türk Ceza Kanunu hükümlerine göre müsaderesine hükmolunur.
Bu Kanunun 18 inci maddesinde belirtilen ve birinci fýkrada yazýlý fiili orman sýnýrlarý dýþýnda iþleyenlere bin Türk Lirasýndan onbin Türk Lirasýna kadar idarî para cezasý verilir ve bunlarýn iþletilmesi yasaklanýr.
Bu Kanunun 14 üncü maddesinin (C) ve (E) bentlerinde yazýlý fiilleri iþleyenlere yüz Türk Lirasý idarî para cezasý verilir."

8.2.2008 tarih ve 26781 sayýlý Resmi Gazetede yayýnlan 23.1.2008 tarih ve 5728 sayýlý Kanunun 202 maddesi ile deðiþiklik
6831 sayýlý Kanunun 95 inci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
"MADDE 95- Bu Kanunun 19 uncu maddesi hükümlerine aykýrý olarak ormanlara izinsiz hayvan sokanlarla, ormana baþý boþ hayvan girmesine sebep olanlara beher kýl keçi için altý Türk Lirasý, büyükbaþ hayvanlarýn beheri için üç Türk Lirasý, küçükbaþ hayvanlarýn beheri için bir Türk Lirasý idarî para cezasý verilir.
Bu suretle verilecek idarî para cezasý yirmi Türk Lirasýndan az olamaz.
Ormanlara izinsiz hayvan sokma fiilini, fiilin iþlendiði orman içi köy nüfusuna kayýtlý ve fiilen bu köyde oturanlar dýþýndakilerin iþlemesi hâlinde, yukarýdaki cezalar iki kat artýrýlýr.
Yanmýþ orman sahalarý ile alelumum gençleþtirme sahalarýna, gençleþtirmeye tefriki tarihinden itibaren onbeþ sene içinde hayvan sokulmasý veya baþýboþ býrakýlmak yüzünden girmesi hâlinde yukarýda yazýlý cezalar iki kat tatbik olunur."

8.2.2008 tarih ve 26781 sayýlý Resmi Gazetede yayýnlan 23.1.2008 tarih ve 5728 sayýlý Kanunun 203 maddesi ile  deðiþiklik .
6831 sayýlý Kanunun 96 ncý maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
"MADDE 96- Bu Kanunun 20 nci ve 21 inci maddelerinde yazýlý hükümlere aykýrý hareket edenlere yüzyirmi Türk Lirasý idarî para cezasý verilir."
8.2.2008 tarih ve 26781 sayýlý Resmi Gazetede yayýnlan 23.1.2008 tarih ve 5728 sayýlý Kanunun 204 maddesi ile deðiþiklik.
6831 sayýlý Kanunun 97 nci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
"MADDE 97- Devlet çekici ile damgalanan aðaçlarý keserken bu damgayý orman idaresince tespit edilen þekilde dip kütükte býrakmayanlarla damgalý aðaçlarý tespit edilen hadde nazaran daha yüksekten kesenlere kesilen her aðaç için altmýþ Türk Lirasý idarî para cezasý verilir.
Bu Kanunun 27 nci maddesinde yazýlý damga çekiçlerini taklit edenler veya taklit fiiline iþtirak etmeksizin kullananlar Türk Ceza Kanununun 202 nci maddesinin ikinci fýkrasýna göre cezalandýrýlýrlar."
8.2.2008 tarih ve 26781 sayýlý Resmi Gazetede yayýnlan 23.1.2008 tarih ve 5728 sayýlý Kanunun 205 deðiþiklik
6831 sayýlý Kanunun 98 inci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
"MADDE 98- 31 inci, 32 nci ve 33 üncü madde hükümlerine göre, köylülere zati ihtiyaçlarý ile köy müþterek ihtiyaçlarý için verilen yapacak orman emvalini; yerinde kullanmayýp her ne surette olursa olsun elden çýkaranlar, bunlarý veriliþ gayesine uygun kullanmayanlar, yirmi günden az olmamak üzere adlî para cezasýyla cezalandýrýlýr."
8.2.2008 tarih ve 26781 sayýlý Resmi Gazetede yayýnlan 23.1.2008 tarih ve 5728 sayýlý Kanunun 206 maddesi ile  deðiþiklik.
6831 sayýlý Kanunun 99 uncu maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
"MADDE 99- 37 nci madde gereðince verilen izinlerde gösterilecek tedbir ve þartlara riayet etmeyenlere ikiyüz Türk Lirasý idarî para cezasý verilir."

Madde 100(Deðiþik: 5.11.2003 tarih ve 4999/12 mad)-   41'inci maddeye aykýrý  olarak her çeþit orman emvalini nakliye tezkeresiz, faturasýz veya sevk irsaliyesiz, damgaya tabi olanlarý damgasýz olarak nakledenler 108 inci madde  gereðince cezalandýrýlýr.
   Nakliye teskeresini deðiþtirmeksizin aðaç, odun, kömür ve diðer orman mahsullerini taþýyanlarýn mallarý, kaçak olup olmadýðýnýn incelenmesi için 84'üncü maddede gösterilen þekilde alýkonulur. Kaçak olmadýðý ve nakliyesinin yenilenmediði tahakkuk ederse, alýkonulan mallar derhal taþýyana teslim edilerek  nakliyesi verilir.
Mallarýn kaçak olduðu anlaþýlýrsa 108'inci madde hükmü tatbik olunur.

8.2.2008 tarih ve 26781 sayýlý Resmi Gazetede yayýnlan 23.1.2008 tarih ve 5728 sayýlý Kanunun 207 maddesi ile  deðiþiklik .
6831 sayýlý Kanunun 100 üncü maddesinin dördüncü fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
"Nakliye tezkeresini deðiþtirmeden nakliyat yapanlara bin Türk Lirasý idarî para cezasý verilir. Ormandan kesilen aðaçlardan damgaya tabi orman emvalini damgasýz olarak orman idaresinin istif yerlerine götürenlere beþyüz Türk Lirasý idarî para cezasý verilir."

8.2.2008 tarih ve 26781 sayýlý Resmi Gazetede yayýnlan 23.1.2008 tarih ve 5728 sayýlý Kanunun 208 maddesi ile deðiþiklik .
6831 sayýlý Kanunun 101 inci maddesinin birinci ve ikinci fýkralarý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
"Yazýlý olarak yapýlan tebligat tarihinden itibaren iki yýl içinde 50 nci maddede yazýlý iþaretlerle ormanlarýn hudutlarýný belli etmeyen hususi orman sahiplerine beþbin Türk Lirasý idarî para cezasý verilir.
Orman sahipleri bu cezanýn kesinleþmesinden sonra bir yýl içinde yine bu mükellefiyeti ifa etmezler ise bunlara onbin Türk Lirasý idarî para cezasý verilir."
   Son hükmün infazýndan itibaren bir yýl içinde tahdit muamelesi yine yapýlmadýðý taktirde masrafý bilahare orman sahibinden alýnmak üzere bu muamele orman idaresi tarafýndan yapýlabilir.

8.2.2008 tarih ve 26781 sayýlý Resmi Gazetede yayýnlan 23.1.2008 tarih ve 5728 sayýlý Kanunun 209 maddesi ile deðiþiklik .
6831 sayýlý Kanunun 102 nci maddesinin birinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
"51 inci madde gereðince tanzim, kabul ve tasdik olunan orman amenajman planlarýnda ormanýn imarý, geliþtirilmesi, aðaçlandýrma yapýlmasý, hastalýk ve haþerelerle mücadele edilmesi gibi yapýlmasýna lüzum gösterilen iþleri plan dairesinde ve verilen müddet içinde yapmayan ve gerekli tedbirleri almayan orman sahiplerine beþbin Türk Lirasý idarî para cezasý verilir."
Bu cezanýn infazýndan sonra, orman sahipleri kendilerine verilecek mühlet içinde bu iþleri yapmazlar veya lüzumlu tedbirleri almazlarsa bunlar orman idaresi tarafýndan yapýlýr ve masraflarý tamamen kendilerinden alýnýr.

8.2.2008 tarih ve 26781 sayýlý Resmi Gazetede yayýnlan 23.1.2008 tarih ve 5728 sayýlý Kanunun 210 maddesi ile  deðiþiklik .
6831 sayýlý Kanunun 103 üncü maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
"MADDE 103- 67 nci madde hükümlerine aykýrý hareket edenlere bin Türk Lirasý idarî para cezasý verilir. Devlet veya her kime ait olursa olsun yeniden orman yetiþtirme veya orman boþluðu ile göçük, devrik ve heyelan gibi hâllerle meydana gelen açýklýklarý doldurmak veya satýþ maksadýyla iþlenen sahalarda geçici olmak kaydýyla yapýlan tohumlama alanlarýyla fideliklere herhangi bir þekilde veya hayvan sokulmasý veya girmesi suretiyle orman yetiþtirme alanlarýnda zarara sebebiyet verenlere üçbin, diðer alanlarda zarara sebebiyet verenlere bin Türk Lirasý idarî para cezasý verilir."

8.2.2008 tarih ve 26781 sayýlý Resmi Gazetede yayýnlan 23.1.2008 tarih ve 5728 sayýlý Kanunun 211 maddesi ile  deðiþiklik .

6831 sayýlý Kanunun 104 üncü maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
"MADDE 104- 68 inci maddedeki mecburiyete riayet etmeyenler altý aya kadar hapis cezasý ile cezalandýrýlýr.
Orman idaresine ait telefon þebekesi ve tesislerine her türlü alet ve malzemesine zarar verenler Türk Ceza Kanununun 152 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) bendi gereðince cezalandýrýlýrlar.
Bu suç Mayýs ayý baþýndan Kasým ayý sonuna kadar devam eden yangýn mevsiminde iþlenirse ceza iki katýna çýkarýlýr."

8.2.2008 tarih ve 26781 sayýlý Resmi Gazetede yayýnlan 23.1.2008 tarih ve 5728 sayýlý Kanunun 212 maddesi ile deðiþiklik.

6831 sayýlý Kanunun 105 inci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
"MADDE 105- 69 uncu maddeye göre ormanlarda vukua gelecek yangýnlarý söndürmek için yetkili memurlar ve orman teþkilatý tarafýndan yangýn mahalline gitmeleri emrolunmasýna veya mahallî mutat vasýtalarla ilan edilmesine raðmen orman yangýnýný söndürmeye gitmekten imtina edenler veya gidip de çalýþmayanlar ve verilen iþi yapmayanlar hakkýnda, mahallin en büyük mülkî amiri tarafýndan ikiyüz Türk Lirasý idarî para cezasý uygulanýr.
Bu maddede yazýlý memurlarla orman teþkilatýnda vazifeli olanlardan yangýn yerine yardým göndermeyenlerle alaka göstermeyenler, Türk Ceza Kanununun 170 inci maddesinde tanýmlanan suçu ihmali davranýþla iþlemiþ olmak dolayýsýyla cezalandýrýlýr."

8.2.2008 tarih ve 26781 sayýlý Resmi Gazetede yayýnlan 23.1.2008 tarih ve 5728 sayýlý Kanunun 213 Maddesi ile deðiþiklik.
6831 sayýlý Kanunun 106 ncý maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
"MADDE 106- Bu Kanunun 72 ve 73 üncü maddelerine muhalif hareket eden veya ettirenler Türk Ceza Kanununun 257 nci maddesinin ikinci fýkrasý gereðince cezalandýrýlýrlar."

8.2.2008 tarih ve 26781 sayýlý Resmi Gazetede yayýnlan 23.1.2008 tarih ve 5728 sayýlý Kanunun 214 maddesi ile  deðiþiklik.
6831 sayýlý Kanunun 107 nci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
"MADDE 107- 74 üncü maddede gösterilen tedbirlere riayet etmeyenlere mahallin en büyük mülkî amiri tarafýndan Kabahatler Kanununun 32 nci maddesine göre idarî para cezasý verilir."

8.2.2008 tarih ve 26781 sayýlý Resmi Gazetede yayýnlan 23.1.2008 tarih ve 5728 sayýlý Kanunun 215 maddesi ile deðiþiklik.
6831 sayýlý Kanunun 108 inci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
"MADDE 108- Orman mallarýnýn bu Kanun hükümlerine aykýrý olarak kesildiðini, taþýndýðýný veya toplandýðýný bildiði halde; taþýyanlar, biçenler, iþleyenler, kabul edenler, kullananlar, satanlar, satýn alanlar veya bulunduranlar bir seneye kadar hapis ve adlî para cezasý ile cezalandýrýlýr.
Birinci fýkrada yazýlý fiillerin, ticarethane sahibi olsun olmasýn, her türlü orman ürünü ticareti ile uðraþanlarla, kar maksadýyla aldýklarý orman mallarýný iþleyerek her ne þekilde olursa olsun alet ve eþya haline dönüþtürdükten sonra satanlar tarafýndan iþlenmesi halinde, bir seneden yedi seneye kadar hapis ve beþbin güne kadar adlî para cezasý ile cezalandýrýlýr.
Suçun konusunu oluþturan orman ürünlerinin deðerinin azlýðý göz önünde bulundurularak verilecek cezalar yarýsýna kadar indirilebilir.
Bu Kanunda yazýlý suça konu olan her türlü orman emvali, nakil vasýtalarý ve suç aletleri Türk Ceza Kanunu hükümlerine göre müsadere edilir."

8.2.2008 tarih ve 26781 sayýlý Resmi Gazetede yayýnlan 23.1.2008 tarih ve 5728 sayýlý Kanunun 216 maddesi ile deðiþiklik.
6831 sayýlý Kanunun 109 uncu maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
"MADDE 109- Aðaçlarda bulunan resmi damga ve numaralarý bozanlar ve orman hudutlarýndaki taksimata mahsus iþaretleri ve levhalarý ve orman kadastrosunda sýnýr noktalarýný gösteren sabit taþ veya beton kazýklarý, ormanlardaki otlak, yaylak ve kýþlaklarýn sýnýr iþaretlerini kýranlar, kaldýranlar, belirsiz hâle getirenler, yerlerini deðiþtirenler, fiilleri suç oluþturmadýðý takdirde, beþyüz Türk Lirasýndan dörtbin Türk Lirasýna kadar idarî para cezasý ile cezalandýrýlýr."

8.2.2008 tarih ve 26781 sayýlý Resmi Gazetede yayýnlan 23.1.2008 tarih ve 5728 sayýlý Kanunun 217 maddesi ile deðiþiklik
6831 sayýlý Kanunun 110 uncu maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
"MADDE 110- 76 ncý maddenin (a) bendinde belirtilen fiili iþleyenlere elli Türk Lirasý idarî para cezasý verilir.
76 ncý maddenin (b), (c) ve (d) bentlerinde belirtilen fiilleri iþleyenler hakkýnda bir yýldan üç yýla kadar hapis ve adlî para cezasýna hükmolunur.
Dikkat ve özen yükümlülüðüne aykýrý olarak orman yangýnýna sebebiyet verenler iki yýldan yedi yýla kadar hapis cezasý ile cezalandýrýlýr. Ancak failin yangýnýn söndürülmesine ve etkilerinin azaltýlmasýna yönelik çabalarý veya meydana gelen zararýn azlýðý göz önünde bulundurularak, verilecek ceza yarýsýna kadar indirilir. Zararýn belirlenmesinde yangýn sonucu tamamen yanan aðaç ve aðaççýklarýn deðeri, kýsmen yanan aðaç ve aðaççýklarýn deðerinde meydana gelen azalma, alt tabaka orman örtüsünün yanmasý nedeniyle oluþan zarar ve topraðýn humuslu tabakasýnýn yanmasý nedeniyle meydana gelen verim kaybý dikkate alýnýr.
Kasten orman yakan kiþi, on yýldan az olmamak üzere hapis ve onbin güne kadar adlî para cezasý ile cezalandýrýlýr.
Devletin güvenliðine karþý suç iþlemek amacýyla kurulmuþ bir örgütün faaliyeti çerçevesinde devlet ormanlarýný yakan kiþi müebbet hapis ve yirmibin güne kadar adlî para cezasý ile cezalandýrýlýr.
Bu maddede yazýlý suçlarýn iþlenmesi sebebiyle, ölüm veya yaralanmanýn meydana gelmesi halinde, ayrýca bu suçlardan dolayý cezaya hükmolunur."


Madde 111- Bu Kanunun 3'üncü maddesiyle orman rejimi altýna alýnan yerlerde ve 23, 24, 25. maddeler gereðince muhafaza ormaný ve milli park olarak ayrýlmýþ ormanlarda ormanlara müteallik suçlarý iþleyenlerin müstahak  olacaklarý ceza iki misli olarak hükmolunur.

8.2.2008 tarih ve 26781 sayýlý Resmi Gazetede yayýnlan 23.1.2008 tarih ve 5728 sayýlý Kanunun 218 maddesi ile  deðiþiklik .

6831 sayýlý Kanunun 111/a maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
"MADDE 111/a- Bu Kanunda mercii belirtilmemiþ idarî yaptýrým kararlarý, orman iþletme þefleri tarafýndan verilir."

8.2.2008 tarih ve 26781 sayýlý Resmi Gazetede yayýnlan 23.1.2008 tarih ve 5728 sayýlý Kanunun 219 maddesi ile deðiþiklik.
6831 sayýlý Kanunun 112 nci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
"MADDE 112- Bu Kanunla yasaklanan; dikiliden aðaç kesilmesi dýþýndaki fiillerin iþlenmesi nedeniyle meydana gelen zarar için ayrýca genel hükümlere göre hukuk mahkemesinde gerçek zarar üzerinden tazminat talebinde bulunulabilir.
Gerçek zarar;
A) Bu Kanuna aykýrýlýk oluþturan fiilin konusu orman emvali aðaçtan elde edilmiþ ise; fiilin iþlendiði yere en yakýn orman idaresi satýþ yerinde söz konusu orman emvalinin bir evvelki yýla ait bilanço döneminde yapýlan açýk artýrmalý satýþlarda, ayný cins ve türdeki emval için beliren satýþlar ortalamasýndan, bu tür emvale ait o dönemde yapýlmýþ kesim, taþýma ve istif giderlerinin çýkarýlmasýyla elde olunacak birim fiyat üzerinden hesap edilir.
B) Fiilin konusu fidan ise; fiilin iþlendiði yýl, ayný fidanlarýn her birisinin dikimi ve arazi hazýrlanmasý için hesaplanacak gerçek masraflar ile o yýla kadar kesilen fidanlar için yapýlmýþ bakým giderleri toplamý bir misli fazlasýyla tazmin ettirilir.
C) Ormanlardan temin olunan ve deðeri para ile ölçülebilecek diðer her türlü orman emvalinin gerçek zarar birim fiyatý ise (A) bendi hükmüne kýyasen hesaplanýr.
Orman iþletme müdürlükleri, görev alanlarý içerisinde bulunan her ilçe merkezi için ayrý olmak üzere, bu madde hükümlerine göre ormanlardan elde edilebilecek her türlü emval için tazminata esas olacak birim deðerlerini, her yýlýn ikinci ayýnýn yirminci gününe kadar bir cetvel hâlinde tespit ve tanzim edip baðlý bulunduðu orman bölge baþmüdürlüðüne tasdik ettirerek bu cetvelleri ilgili bulunduklarý ilçelerde belediyeler vasýtasýyla ilan ettirip, derhal birer nüshalarýný mýntýkasýndaki hukuk mahkemelerine ve bu davalarýn takip olunacaðý kendi birimlerine gönderir. Bu cetveller ertesi yýlýn ikinci ayýnýn son günü akþamýna kadar geçerli sayýlýr. Tazminatýn hesaplanmasýnda bu cetveller dikkate alýnýr."

Yevgeni

Madde 113---(Deðiþik : 23.9.1983 - 2896/55 md.)
Bu kanunla yasaklanan fiilin dikiliden aðaç kesilmesine taalluku halinde aðaç müsadere edilmiþ olsa dahi talep halinde hükmolunacak tazminat mahalli rayice göre hesaplanýr.

8.2.2008 tarih ve 26781 sayýlý Resmi Gazetede yayýnlan 23.1.2008 tarih ve 5728 sayýlý Kanunun 220 maddesi ile  deðiþiklik.
6831 sayýlý Kanunun 113 üncü maddesinin ikinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
"Mahallî rayiç; bu Kanuna aykýrýlýk oluþturan fiilin iþlendiði yere en yakýn orman satýþ istif yerinde, söz konusu orman mahsulü emvalin bir evvelki yýla ait bilanço döneminde yapýlan açýk artýrmalý satýþlarda ayný cins ve türdeki emval için beliren satýþlar ortalamasýdýr."

   112 nci maddenin son fýkrasý hükmü bu  madde içinde geçerlidir.


Madde 114----(Deðiþik : 23.9.1983 - 2896/56 md.)
Her türlü orman suçlarý ile tahrip olunan veya yakýlan sahalar için, bu Kanunda yazýlý tazminattan baþka ayrýca, aðaç cinsine göre cari yýl içindeki mahalli birim saha aðaçlandýrma  gideri esas tutularak aðaçlandýrma masrafýna da hükmolunur.

   112 nci maddenin son fýkrasý hükmü bu madde için de aynen uygulanýr.

8.2.2008 tarih ve 26781 sayýlý Resmi Gazetede yayýnlan 23.1.2008 tarih ve 5728 sayýlý Kanunun 221 maddesi ile deðiþiklik.
6831 sayýlý Kanunun 114 üncü maddesine aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.
"Bu Kanunun 112 ve 113 üncü maddeleri ile bu madde hükümleri uyarýnca açýlacak tazminata ve aðaçlandýrma giderine iliþkin davalar hukuk mahkemesinde görülür. Bu davalarda orman idaresi harçtan muaftýr."

ALTINCI FASIL
Müteferrik Hükümler
Madde 115- (Deðiþik : 23.9.1983 - 2896/57 md.)
Devlet ormanlarý üzerinde kamu yararýna yapýlacak her türlü yapý ve tesisler için herhangi bir þekilde irtifak hakký tesisi Maliye, Tarým ve Orman Bakanlýklarýnýn iznine baðlýdýr.
Madde 116----(Deðiþik : 23.9.1983 - 2896/58 md.)
Bu kanunun 1 inci maddesinde belirtilen orman sayýlmayan yerlerdeki aðaç ve aðaçcýklardan, sahipleri aþaðýdaki þekillerde faydalanýrlar.   

A) (Ç) ve (E) bentlerinde yazýlý yerlerden, (D) bendindeki þehir mezarlýklarýndan ve (H) bendindeki her nevi meyvalý aðaç ve aðaçcýklarla örtülü yerlerden ( fýstýk çamlýklarý ve palamut meþelikleri hariç), sahipleri her türlü zati ihtiyaçlarý  ve pazar satýþlarý için hiçbir kayýt ve þarta tabi olmadan kesim ve taþýma yapabilirler.

(Ek :22.5.1987 - 3373/15 md.)

Kesilen aðaçlarýn Devlet Ormanlarýnda bulunan aðaç nevilerinden olmasý halinde bu aðaçlar için bir tutanak düzenlenir, ayrýca damga ve nakliye tezkeresi aranmaz.

B) (Deðiþik : 22.5.1987 - 3373/md.) (F) ve (G) bentlerinde yazýlý yerlerden, (D) bendinde belirtilen kasaba ve köy hudutlarý içerisindeki mezarlýklardan,  (H) bendindeki fýstýk çamlýklarý, palamut meþeliklerinden sahiplerinin her türlü yapacak ve yakacak ihtiyaçlarý mahalli orman idaresine haber vermek ve bir tutanakla tevsik edilmek suretiyle karþýlanabilir. Bu durumda damga ve nakliye tezkeresi aranmaz. Bu yerlerden sahiplerinin pazar satýþlarý için yapacaklarý her türlü kesimler, keþif, damga ve nakliye iþlemlerine tabidir. Orman idaresinin yapacaðý masraflar arazi sahiplerinden peþin olarak tahsil edilir.
8.2.2008 tarih ve 26781 sayýlý Resmi Gazetede yayýnlan 23.1.2008 tarih ve 5728 sayýlý Kanunun 222 maddesi ile deðiþiklik.
6831 sayýlý Kanunun 116 ncý maddesinin ikinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
"Bu hükme aykýrý hareket edenlere yüz Türk Lirasý idarî para cezasý verilir."

Madde 117- 8.2.1937 tarihli ve 3116 sayýlý, 24.3.1650 tarihli ve 5653 sayýlý Kanunlar mer'iyetten kaldýrýlmýþtýr.
Ek Madde 1- (Ek:19.7.1971 - 1444/1 md.; Mülga: 23.9.1983 - 2896/61)
Ek Madde 2- (Ek: 20.6.1973 - 1744/2 md.)

6831 sayýlý Kanunda geçen Ziraat Vekaleti deyimi, Orman Bakanlýðý olarak ve ayný Kanunun 45 inci maddesinde geçen <<Tahdit Komisyonlarý>> deyimi, <<Orman Kadastro Komisyonlarý>> olarak deðiþtirilmiþtir.

Ek Madde 3- (Ek: 20.6.1973 - 1744/2 md.)

Devlet ormanlarý içinde veya bitiþiðinde oturan halkýn kalkýndýrýlmasýna katkýda bulunmak amacýyla  Orman Bakanlýðý emrinde bir fon teþkil edilmiþtir.

A) Bu fonun gelirleri:
a) 6831 sayýlý Orman Kanununun 31., 32., 33. ve  35 inci maddeleri gereðince verilenlerle dýþ memleketlere ihraç edilenler ve Devlet Orman  Ýþletmelerince Devlet kereste fabrikalarýna satýlan tomruklar hariç olmak üzere Devlet Orman Ýþletmeleri ve kereste fabrikalarýndan  tomruk, yarý mamul kereste ve ikinci ürün alanlardan satýþ bedeli üzerinden %3 oranýnda tahsil olunacak hisseden;

b) OGM döner sermayesinden kurulmuþ olan fondaki paradan;

c) (Deðiþik: 23.9.1983 - 2896/59 md.) 6831 sayýlý Orman Kanunu hükümleri gereðince verilecek izin veya irtifak haklarýna dayanýlarak, Devlet ve diðer kamu tüzel kiþileriyle özel hukuk tüzel kiþilerince kar gayesi bulunmaksýzýn ve kamu yararýna hizmetlerde kullanýlmak üzere yapýlacak tesisler dýþýndaki her türlü tesisin, proje toplam bedelinden orman sahasýna isabet eden kýsmýnýn yüzde üçü (%3'ü) oranýnda alýnacak hisseden;

d) Her yýl genel bütçenin binde birinden az olmamak üzere genel bütçeden yapýlacak yardýmdan;

e) Orman Ýþletmeleri ve Devlet kereste fabrikalarý senelik safi karlarýndan alýnacak %10 hisseden;

f) Faiz, ikramiye ve her çeþit baðýþlardan;

Teþekkül eder. Bu gelirlerin tahsili için düzenlenen kaðýtlar damga vergisinden ve tahsil iþlemleri harçtan muaftýr.

B)  (A) fýkrasýnýn (a) bendi gereðince alýnacak hisse, satýþ bedelinin müþteriden fiilen tahsil edildiði ayý takibeden ay için satýþý yapan Devlet Orman Ýþletmeleri ve kereste fabrikalarý tarafýndan fon hesabýna yatýrýlýr.

C) (Deðiþik: 5.6.1975 - 1906/3 md.) (A) fýkrasýnýn (b) bendinde yazýlý fon, bütün hak ve vecibeleriyle Orman Bakanlýðýna devredilmiþtir. Bu fonda mevcut para, bu Kanunla kurulan fon hesabýna Kanunun yürürlüðe girdiði tarihten itibaren en geç üç ay içinde ödenir ve verilmiþ olan kredilerin taksitleri de sözleþmelerindeki koþullar dahilinde Orman Bakanlýðýnca tahsil olunur.

Ç) Genel Bütçeden yapýlacak yardýmlar , en geç mali yýl sonuna kadar fon hesabýna aktarýlýr.

D)  A) fýkrasýnýn (c ) bendi gereðince alýnacak hisse, izin veya irtifak hakký tesisini müteakip ilgililer tarafýndan en geç bir ay içinde fon hesabýna yatýrýlýr. Yatýrýlmadýðý takdirde verilmiþ olan izin veya irtifak hakký tesisi iþlemi hükümsüzdür.

E) (A)  fýkraksýnýn (e) bendindeki hisse, Orman Ýþletmeleri ve kereste fabrikalarýnýn yýllýk genel bilançosunun çýkarýlmasýný takibeden iki ay içerisinde ve iki eþit taksitle fon hesabýna yatýrýlýr.

F) Ýade:

Dýþ memleketlere ihraç edilen ürünler için evvelce ödenmiþ bulunan fon hisseleri, Orman ve Gümrük Ýdarelerinden alýnacak vesikalar ibraz edilmek þartýyla  ürünün ihraç edildiði tarihten itibaren altý ay içinde satýcýnýn Orman Bakanlýðýna  müracaatý halinde müracaat tarihini takibeden ay içinde fon hesabýndan iade olunur.

G) Fon paralarýnýn yatýrýldýðý banka:

Bu kanunda teþkil olunan fon paralarý Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankasýnda Orman Bakanlýðý emrinde açýlacak özel bir hesaba yatýrýlýr. Bu hesabýn kullanýlma þart ve esaslarý Maliye ve Orman Bakanlýklarý ile T.C. Ziraat Bankasý Genel Müdürlüðünce hazýrlanacak yönetmelikle tespit edilir.

H) Fonun kullanýlmasý ve harcamalar:

Fonun kullanýlmasý bakýmýndan yapýlacak her çeþit harcamalar, genel muhasebe, artýrma, Eksiltme ve Ýhale Kanunlarý hükümlerine baðlý olmayýp, bu fonun kullanýlmasýna ve borçlandýrýlmalarda hangi hallerde faiz alýnacaðýna ve bu faizin hadlerine iliþkin þekil ve esaslar en geç üç ay içinde Maliye, Orman ve Köyiþleri ve Ýçiþleri Bakanlýklarýnca hazýrlanacak ve Bakanlar Kurulunca onaylanacak yönetmelikle belli edilir.
I) Hesap dönemi ve denetim:

Ý) Bu Kanunun yayýmý tarihinden önce satýþa çýkarýlmýþ olan ürünlerden (A) fýkrasýnýn (a) bendinde yazýlý hisse alýnmaz.

J)   (Ek: 5.6.1975 - 1906/4 md.)

Orman Bakanlýðý emrinde teþkil edilen bu fon'a  iliþkin dava ve icra takipleri Orman Genel Müdürlüðü'nce, 3904 sayýlý kanun hükümlerine göre yapýlýr.

Ek Madde 4 - (Ek: 20.6.1973 - 1744/2 md.)

6831 sayýlý Orman Kanunu'nun 3 üncü ve 24 üncü maddelerine göre orman rejimine alýnan sahalar ile Orman yetiþtirilmek üzere sýnýrlanan bölgeler içinde þahýslarýn özel mülkiyetinde olup da Orman bütünlüðünün korunmasý için devlet ormanlarýna katýlmasýnda zaruret bulunan tarým arazisinin satýn alýnmasý maksadý ile Orman Bakanlýðý bütçesine her yýl on milyon liradan az olmamak üzere gerekli ödenek konur.

Ek Madde 5 - (Ek: 23.9.1983 - 2896/60  md.)

Bu Kanunun 2,7,8,9,10,11,12,15,16,17,18,19,20,21,22,23,25,26,27,31,32,33,35,40, 57,63,84,
112,113,114,115,116 ncý maddelerinin uygulanmasýyla ilgili þekil, þart ve esaslar ile orman alanlarýndan her türlü yararlanma karþýlýðý alýnacak bedel miktarlarýnýn tespiti ve tahsiline iliþkin hususlar için Tarým Orman Bakanlýðýnca hazýrlanacak yönetmelikler, Resmi Gazetede yayýmlanarak yürürlüðe konulur.


Ek Madde 6-(24.5.2000 Tarih Ve 4569 Sayýlý Kanunla Deðiþik)

EK MADDE 6- 1050 sayýlý Muhasebe-i Umumiye Kanununun ek 9 uncu maddesi hükümleri Orman Bakanlýðý ve Orman Genel Müdürlüðüne baðlý döner sermaye iþletmeleri hakkýnda uygulanmaz. Þu kadar ki, bu döner sermayelerin konsolide bilançolarýnýn karla kapanmasý halinde tahakkuk eden kurumlar vergisinin mahsubundan sonraki karý üzerinden her yýlýn mayýs ayýnýn sonuna kadar % 10 oranýnda Hazine hissesi Genel Bütçeye irat kaydedilir.
(5.11.2003 tarih ve 4999/15 mad )
EK MADDE 7 : Bu kanunun  95 ve 97 maddelerinde yer alan para cezalarý, her takvim yýlý baþýndan geçerli olmak üzere, her yýl bir önceki yýla iliþkin olarak 213 sayýlý Vergi Usul Kanunu uyarýnca belirlenen yeniden deðerleme oranýnda artýrýlmak suretiyle uygulanýr.
   (5.11.2003 tarih ve 4999/16 mad )
   EK MADDE  8: Bu kanun ile 9.8.1983 tarihli ve 2873 sayýlý Milli Parklar Kanununa tabi alanlarda bulunan yerler ile bu yerler üzerindeki yapý ve tesisler, yirmidokuz yýla kadar kiraya verilebilir. Ancak, kiracýnýn Çevre ve Orman Bakanlýðýnca belirlenen yerlerde; kiralanan alan miktarýnýn 5(Beþ) katý kadar aðaçlandýrma yapmasý zorunludur..


YEDÝNCÝ FASIL
Muvakkat Hükümler

Muvakkat Madde 1- (Mülga: 23.9.1983 - 2896/61 md.)
03.07.2004 tarih  25551 sayýlý Resmi Gazetede yayýnlanan 17.06.2004 tarih ve 5192 sayýlý Orman Kanununu deðiþikliði ile deðiþtirilmiþ þekli:
   
Geçici Madde 1- Orman Kanununun bu Kanunla deðiþik 71 inci maddesi hükümleri uyarýnca geçmiþe yönelik herhangi bir tazminat farký ödenmez.


Muvakkat Madde 2- (Deðiþik: 5.6.1986 - 3302/10 md.)
   
   Bu kanunun yürürlüðe girdiði tarihten önce yapýlmasýna baþlanmýþ, ancak tamamlanamamýþ orman sýnýrlama ve orman sýnýrlarý dýþýna çýkarma iþlemleri, bu kanunla deðiþtirilen ilgili madde hükümlerine göre orman kadastro komisyonlarýnca tamamlanýr.
   
   Tamamlama çalýþmalarýnýn usul ve esaslarý Tarým Orman ve Köyiþleri Bakanlýðýnca belirlenir.
   
   Muvakkat Madde 3- Mülga 3116 sayýlý kanunun 7 nci maddesinde yazýlý üç aylýk itiraz müddetini geçirenler bu kanunun mer'iyet tarihinden itibaren altý ay içinde müracaatla itirazda bulunabilir.

   Muvakkat Madde 4- Bu Kanunun 30 uncu maddesinin orman mahsullerinin satýþlarýna müteallik hükümlerinin tatbikatýnda, 6809 sayýlý kanun hükümleri  mahfuzdur.

   Muvakkat Madde 5- 1 Mart 1954 tarihinden itibaren 15 Aðustos 1956 tarihine kadar 3116 sayýlý Orman Kanununun 5653 sayýlý Kanun ile deðiþtirilen 114., 115., 116. ve mezkür Orman Kanunu'nun 122., 123., 124. maddelerinde yazýlý suçlarý mevzuu 20 kentali  geçmeyen (20 dahil) odun,  10 kentali geçmeyen (10 dahil), kömür, 5 metre mikabý geçmeyen (5 dahil) aðaç veya tomruk,  3 metre mikabý geçmeyen (3 dahil) ve balta, býçký, testere gibi vasýta ve aletler ile kaba þekilde yarý mamul hale getirilmiþ olan kereste, yýrtma, kapak, pedavra gibi emvale taallük eden tahkik veya takip safhasýnda bulunan orman suçlarýný iþleyenler haklarýnda takibat yapýlmaz ve verilen cezalar infaz olunmaz.

   Yukarýdaki fýkrada zikredilen suç mevzularýna murtabit bulunan orman idaresinin þahsi haklarý düþer ve orman idaresi tarafýndan kayýtlarý terkin olunur.

   Geçici Madde 6- (Ek: 20.6.1973 - 1744/3 mdl: Mülga: 23.9.1983 - 2896/61 md.)
Geçici Madde 7- Orman Genel Müdürlüðü döner sermaye iþletmeleri bünyesinde bulunan ve bir yýl içinde beþ ayý geçmemek üzere münhasýran yangýnla mücadele hizmetlerinde çalýþtýrýlacak geçici iþçiler için, Orman Genel Müdürlüðü 2000 yýlý katma bütçesinde yeni tertip açýlýr. Þu kadar ki, bu tertibe ödenekten aktarýlacak tutar, vize edilen toplam 45 000 adam/ay kullanýmý kapsamýndaki yangýn iþçilerinin ücret ve ikramiye harcamalarýnýn gerektirdiði miktarý geçemez.

   Madde 118 - Bu kanun yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

   Madde 119- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu  yürütür.











***


   31.8.1956 TARÝHLÝ VE 6831 SAYILI ANA KANUNA ÝÞLENEMEYEN GEÇÝCÝ MADDELER:

1.   23.9.1983 tarihli ve 2896 sayýlý Kanunun geçici maddeleri:
   
Geçici Madde 1- Yürürlükten kaldýrýlan 38 inci madde hükümlerinden bu Kanunun yayýmý tarihine kadar yararlanmýþ bulunanlarýn haklarý saklýdýr. Ancak, köy tüzel kiþiliði tarafýndan bu ormanlarýn korunmasýna devam olunmadýðý veya amenajman planlarý esaslarýna ve izin þartlarýna riayet edilmediði anlaþýldýðý takdirde Tarým ve Orman Bakanlýðýnca tahsisten vazgeçilebilir.

   Geçici Madde 2- Bu kanunun yürürlüðe girdiði tarihten önce yapýlmasýna baþlanmýþ, ancak tamamlanmamýþ orman kadastrosu ve orman sýnýrlarý dýþýna çýkarma iþlemleri, bu kanunla deðiþtirilen ilgili  madde  hükümlerine göre orman kadastro komisyonlarýnca tamamlanýr.

Geçici Madde 3- Bu Kanunun yürürlüðe girdiði tarihten önce kurulmuþ orman ürünü iþleyen fabrikalar, hýzar ve þeritler ile açýlmýþ ocaklarýn, 6831 sayýlý Orman Kanunu'nun bu Kanunla deðiþtirilen 18 inci maddede belirlenen yeni mesafelere uygunluklarý aranmaz. Ancak, bu fabrikalar, hýzar ve þeritler ile ocaklarýn sahipleri,  bu Kanunun yürürlüðe girdiði tarihten itibaren en geç altý ay içinde açýk adresi, yeri ve faaliyetlerini yazýlý olarak, bölgelerindeki en yakýn orman idaresine bildirmekle zorunludur.

Geçici Madde 4-  Bu Kanunun 60 ncý maddesiyle eklenen ek madde 5 gereðince hazýrlanacak yönetmelikler bu Kanunun yürürlüðe girdiði tarihten itibaren dokuz ay içinde yayýmlanýr.

Geçici Madde 5- Bu kanunun yürürlüðe girdiði tarihten önce 6831 sayýlý Orman Kanununun 17 nci ve 115 inci maddelerine istinaden 99 yýl süreyle verilmiþ bulunan izin ve irtifak haklarýndaki süreye iliþkin haklar saklý olup, bunlar hakkýnda bu Kanunla deðiþtirilen 17 nci maddenin 3 üncü fýkrasýndaki 49 yýl sonundaki süre uzatýmýyla ilgili hüküm uygulanmaz ve yapýlmýþ her türlü bina ve  tesislerin bedelsiz ve eksiksiz hazineye  devri iþlemi bu 99 yýllýk süre sonunda yapýlýr.

2. 3.11.1988  tarih ve 3493 sayýlý Kanunun geçici maddesi:

Geçici Madde 5- Bu Kanunun yürürlüðe girdiði tarihten önce 6831, 1475, 2918 ve 2926 sayýlý Kanun hükümlerine mühalefetten açýlan ve devan eden davalardan, kanunlarýn deðiþtirilen hükümlerine göre mahkemelerin görev alaný dýþýna çýkarýlan suçlarla ilgili olanlar hakkýnda görevsizlik kararý verilir, varsa tutuklular derhal tahliye edilir. Kararýn bir örneði ve tutanak ilgisine göre mahallin en büyük mülki amirine, Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý Bölge Müdürüne, Bað-Kur Ýl Müdürlüðüne, Ýl Emniyet Müdürlüðüne veya ilçe emniyet amirliðine veya orman bölge þefliðine gönderilir. Bu makamlar, evrakýn ilgilileri hakkýnda tutanaklarýnda yazýlý suçlarýnýn Kanunun deðiþikliðinden önceki  cezalarýndan sadece para cezasýnýn asgari haddini uygulamak suretiyle karar verirler. Verilecek para cezasýndan, ayný suçtan dolayý tutuklu kalýnan süreler 647 sayýlý Cezalarýn Ýnfazý Hakkýnda Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn birinci bendinde kabahatler için gösterilen asgari hadde göre hesap edilerek mahsup edilir. Para cezalarý 6183 sayýlý Amme Alacaklarýnýn Tahsil Usulü Hakkýnda Kanun hükümlerine göre tahsil olunur.

Bu Kanun yürürlüðe girdiði tarihten önce 6831, 1475, 2918 ve 2926 sayýlý Kanunlarýn deðiþtirilen hükümlerine göre mahkemelerin görev alaný dýþýna çýkarýlan suçlardan dolayý kesinleþmiþ ve henüz yerine getirilmemiþ mahkumiyet kararlarýnýn sadece para cezasýna iliþkin kýsýmlarý infaz olunur ve  hükümlü olanlar ise derhal tahliye edilir.  Ýnfaz edilecek para cezasýndan, ayný suçtan dolayý tutuklu ve hükümlü kalýnan süreler 647 sayýlý Cezalarýn Ýnfazý Hakkýnda Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn birinci bendinde kabahatler için gösterilen asgari hadde göre hesap edilerek mahsup edilir.

NÝVACI

Bilgi için teþekkür ederizde.
hayýrdýr demeden de edemeyiz.
anladýmki meskenim yaylalar daðlar

Yevgeni


Bilsek iyi olur dedimdi bazi detaylari.
Her ne kadar olayi mulkiyet uzerine kurmus gibi gorunse de, gerektigi zaman kontrupiyede (ters ayak) kalmayalim.
Kaz Daglari ilk seferde dagin basinda zabitle karsilastiydik yolda, "Milli Park icinde gezersiz!" diye ariza ettilerdi misal.
Yusuf Abi de GPS uzerinden gosterip mat ettiydi adamlari, akabinde ortam aninda gevsediydi.
Ezcumle, bilmek iyidir ha..

mehmet22

bilgilendirmen cok güzel ellerin dert görmesin yavuz abii
VARSA NÝVAN ÖZGÜRSÜN

vehbi

ben okumadým .. ama sen yazmýþsan lazýmdýrYavuz abem..
acep özeti yok mudur?
Adý da biraz komik :"Orman kanunu" ; hoþ Beþer kanunlarýndan da bir fayda görmedik ya !!
muhtemelen daah net ve tarafsýzdýr.. :)
selamlar
"free as a bird"

MOUNTAINBIKER

orman kanunu gecerli bu ulkede madem....sincik ben gidip orman icinde gozden uzak bi yere bi ufak prefabrik bi ev kondursam n olur.?
::) :D
elin koylusu adami yapiyo.