AÐAÇ TÜRLERÝ

Başlatan yusuf, Mart 04, 2010, 10:27:51

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

akademic

#15

Halep çamý dýþ görünüþ olarak kýzýlçamla aynýdýr ama yukardaki diþi kozalaklarýn saplý ve aþaðý doðru sarkýk olmasýyla ayrýlýr kýzýlçamdan ve ülkemizde yayýlýþý bir iki yerde çok lokaldir.

akademic



Pinus nigra Karaçam
Bütün kýyý bölgelerimizin daðlýk kesimlerinde saf ya da karýþýk ormanlar oluþturur. Ülkemizde 2.527.685 hektar saf karaçam ormaný bulunmaktadýr. Gövdesinin ve dallarýnýn kalýnlýðý, gri ve derin çatlaklý kabuðu, iðne yapraklarýnýn koyu yeþil rengi ile diðer çam türlerinden ayrýlýr. ibreler kadeh þeklini alarak sürgünleri sararlar ve sürgünlerin üzeri bol reçine ile kaplýdýr. 30-35 m'ye kadar boylanabilir.Doðal olarak yetiþen 4 alt türü; Anadolu karaçamý (P.nigra var. pallisiana ), Ehrami karaçam (P.nigra var. pyramidata), Ebe çamý (P.nigra var seneriana ) ve büyük kozalaklý karaçam (P.nigra var. yaltýriana) dýr.

akademic




Sarýçam, Kuzey Anadolu'nun yüksek daðlýk kesimlerinde saf yada karýþýk ormanlar kurmakla birlikte, küçük adacýklar halinde iç ve güney bölgelerimize kadar ulaþýr. Ülkemizde bulunan sarýçam ormanlarýnýn kapladýðý alan 757.426 Hektardýr. Adýný, levhalar halinde ayrýlan gövde kabuðunun sarý renginden alýr. Narin gövdeli ince dallý bir aðaçtýr. Yetiþkin bireylerinin boyu 40 metreyi aþar

akademic

#18

Pinus pinea Fýstýk Çamý Tipik bir Akdeniz aðacý olan fýstýkçamý, özellikle Batý ve Güney Anadolu'da ormanlar kurar. Ülkemizde 46.490 hektar saf fýstýkçamý ormaný bulunmaktadýr.Olgun bireyleri 15-20 m boyundadýr. Gençlikte yuvarlak, yaþlýlýkta þemsiye gibi tepesiyle diðer çamlardan ilk bakýþta ayýrt edilebilir. Tohumlarý oldukça büyüktür. Halk arasýnda "çam fýstýðý" diye adlandýrýlan tohumlarý Batý Anadolu yöresindeki köylüler için önemli bir gelir kaynaðýdýr.

akademic

#19


Abies Göknar
40m'ye kadar boylanabilen göknarlar, kendine özgü formu, gövde kabuðu iðne yapraklarý ve hatta kokusu ile Çamgiller familyasýnýn diðer türlerinden ayýrt edilebilir. Yapraklarýnýn alt yüzeyinde 2 adet beyaz stoma bandý vardýr.Kozalaklar sonbaharda olgunlaþýnca pullarý dökülür. Ülkemizde 213.652 hektar saf göknar ormaný bulunmaktadýr. Dünya üzerinde 40 türü vardýr; Doðu Karadeniz göknarý (A. nordmanniana ssp. nordmanniana), Batý Karadeniz göknarý (A. nordmanniana ssp. Bornmuelleriana)                                       Kazdaðý göknarý (A nordmanniana ssp. equi-trojani) Toros göknarý (A.cilicica ssp. isaurica)               (A. cilicica ssp. cilicica)

akademic




Picea orientalis Doðu ladini
   Kuzey yarýkürenin ýlýman ve soðuk bölgelerinde yayýlýþ gösteren ladinin 40 deðiþik türü ve bu türlere ait varyete ve formlarý vardýr. Boyu 40-50 m'ye kadar ulaþabilir. Ýðne yapraklarý kýsa, sivri uçlu ve kesitli dört köþedir. Olgunlaþmýþ kozalaðýnýn pullarý daðýlmaz.
   Ülkemizde Doðu Karadeniz daðlarýnýn denize bakan yüksek kesimlerinde saf ya da karýþýk ormanlar kuran türü Doðu ladinidir (P. orientalis). Ülkemizde 146.300 hektar saf Ladin ormaný bulunmaktadýr.

akademic



Cupressus sempervirens Servi
Dünya üzerindeki nadir doðal ormanlarýnýn bir bölümü de ülkemizin güneyindedir.  Türkülere konu olmuþ inceliði, uzun boyu (30-35 m) ve koyu yeþil yaprak dokusu ile uzaklardan dikkati çeker. Ülkemizde 599 hektar saf servi ormaný bulunmaktadýr. Küçük bir futbol topuna benzeyen kozalaklarý ve birbiri örtecek þekilde üst üste yerleþmiþ pul yapraklarý ile diðer iðne yapraklýlardan farklýdýr. Türkiye'de doðal olarak yetiþen alt türü (C.sempervirens var. horizontalis

akademic



Taxus baccata Porsuk aðacý
Avrupa, Akdeniz ülkeleri ve Kafkasya'da yayýlýþ gösteren porsuk aðacý ülkemizde ülkemizde kuzeyden güneye birçok yörede görülür. Kendi baþýna büyük ormanlar kurmaz. Kayýn, göknar, ladin ormanlarýnda tek tek veya küçük gruplar halinde bulunur. Bazen küçük bir çalý, bazen sýk dallý yuvarlak tepeli bir aðaç formunda görülür. Esnek odunu, eski çaðlarda yay yapýmýnda kullanýlmýþtýr. Yaprak ve genç sürgünlerinde "taksol" adlý zehirli bir alkoloid vardýr. Buna karþýn tohumunun kýrmýzý renkli kapçýðý zehirsizdir ve yenir.

talha ayçiçek

 ARDIÇ AĞACI TOROSLAR DA VE YURDUMUZUN TÜM KESİMLERİN DE SIKÇA BULUNUR ARDIÇ KUŞUNUN MİDESİN DEN GEÇEREK TOPRAĞA DÜŞER VE YETİŞİR AĞIL ARDIÇ KONYA HADİM BENİM KÖYÜM DE YANİ 1 000 YILLIK BİR AĞAÇ         [/img]

colins

Bilgilendirme için teþekkür ederim.

yusuf

#25
Bu aðacýn varlýðýný bildirdiniz mi ?

www.agaclar.net/?id=anit-agaclar

www.agaclar.net/?id=showthread&t=13999

talha ayçiçek

Bildirmiþ abi bizim hemþehriler.

MCC

Detaylý bilgilere teþekkürler Ademi, eline saðlýk, bayaðý uðraþmýþsýn.
Ergonomi mi ? Ekonomi mi ?

akademic

rica ederim... vakit olursa dahasý gelecek

yusuf



Buna Akyazý söðüdü diyorlar Acarlar longozunda. Endemik miþ!