TUVTURK-YENÝ DÖNEM FENNÝ MUAYENE

Başlatan yusuf, Şubat 21, 2008, 06:10:29

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

yusuf

Araç muayenesinde yeni dönem baþladý. Gözle yapýlan 'þipþak muayene' yerine, araçlarýn 936 açýdan röntgenini çeken ve ilk olarak Elazýð ile Trabzon'da hizmete giren AB standardýna sahip modern istasyonlar vahim bir gerçeði gün yüzüne çýkardý. Bir haftada kontrolden geçen 280 aracýn yarýsý aðýr kusurlu çýktý. 23 otomobil rulmanlarýnýn zarar görmesi, 120 taþýt da fren sistemindeki problemler sebebiyle muayeneyi geçemedi. Tüm þehirlerde hýzla yürürlüðe girmekte olan muayene istasyonlarý Ýstanbul, Ýzmir ve Ankara gibi büyükþehirlerde 2008 yýlýnýn sonlarýna doðru tamamlanarak hizmet vermeye baþlayacak.
Yeni sistemin araçlar için adeta bir check-up niteliðinde olduðunu belirten yetkililer, araçlarýn bilgisayar ortamýnda tepeden týrnaða denetimden geçirildiðini, her bir aracýn mekanik, optik, elektronik cihazlarla fren, direksiyon, gürültü, gaz kaçaðý, egzoz gazý, lastik diþi derinliði gibi 100'e yakýn farklý noktadan kontrol edildiðini ve eksiklerin tepeden týrnaða gözlendiðini dile getiriyorlar. Araçlarýnýn eksiklerini gidermeyenlere ise kesinlikle muayene onayý verilmiyor.

Araçlarýn neredeyse tamamýnda muayene sonucunu etkilemeyen hafif kusurlar tespit edildi. Aðýr kusurlu olduðu tespit edilen araçlarýn bir aylýk süre içinde eksikliklerini giderip muayene için istasyonlara tekrar gelmesi halinde ekstra ücret talep edilmiyor. Ancak bir ay içinde gelmeyen araç sürücülerinden ikinci bir ücret talep ediliyor. Muayenelerini yaptýrmayan araç sürücülerine her ay %5 gecikme cezasý uygulanýyor.

Ýstasyonlardaki her muayene otomatik olarak Kara Ulaþtýrmasý Genel Müdürlüðü'nün bilgisayarlarýna iþleniyor. Kusur tespit edilen araçlar için anýnda iþlem yapýlýyor. Listede 552 hafif, 369 aðýr ile 15 adet 'emniyetsiz' baþlýðýyla kusur yer alýyor. Hafif kusur kapsamýna giren araçlar için herhangi bir yaptýrým uygulanmýyor. Sadece sürücünün araçtaki kusurla ilgili bilgilendirilmesi saðlanýyor. Sürücü mahallindeki güneþliklerin yeterli olmamasý, egzozda fazla duman oluþumu, hasarlý çamurluklar ve sis farýnda ýþýk þiddetinin az olmasý, hafif kusur kapsamýna giren eksiklikten birkaçýný oluþturuyor.



taiga

Anlaþýlan artýk vinç, portbagaj gibi eklemeler muayenede sorun yaratacak ve ruhsata iþlenmesi istenecek... :-\

Yevgeni


Olmasý gereken de buydu.

Araç kusurlu kazalarýn bir þekilde önlemesinde etkili olur da, sürücü kusurlu olanlarý nasýl olacak bilemiyorum..


yusuf

Ruhsatta romörk takabilir diye bir hane var ama vinç ve bagaj için yok.

Biz zeki bir milletiz bununda bir yolunu buluruz elbet.

taiga

Gezenbilir forumundan alýntý...

GENEL KONULAR - GENERAL ISSUES / HABERLER VE DUYURULAR - NEWS AND ANNOUNCEMENTS / Ynt: Trafik Muayenesi Özelleþti, Araçlar Sýnýfta Kaldý : Bugün 08:59:37 
Baþlatan VitaEsMorte - Son mesaj Gönderen: BolbuzJack 

Muayeneden önce aracý standart hale çevirip sonra tekrar eski haline getirmek gerekecek, Elazýð'da en ufak deðiþiklikleri bile düzeltilmesi için geri çeviriyorlarmýþ. Býrakýn vinci tampondaki sis farlarýný bile söktürüyorlarmýþ. LPG muayenelerini mühendisler yapýyor ve çok ciddiler, bu muayene istasyonlarýnda da makine mühendisleri çalýþacak, pek kolay deðil onlara yasal olmayan bir þey yaptýrmak, adamlar haklý olarak mühendisliklerini yani geleceklerini tehlikeye atmak istemiyorlar. 

emre_ozk

bizim arabanýn muayneden geçebilmesi için 5000 ytl masraf yapmamýz lazým  ;D þuan satýþ iþi yeni oldu muaynede yapýldý ama aracý hiç götürmedik sigortacý nasýl hallettiyse  ;D
Emre özkaradeniz
Ýzmit

BadBoy

ben bugünakadar hiç götürmedim ruhsatý veriyom hallediyolar bulunur onunda bi çaresiiiiiiiii
YA tozudumana katacaksýn YA tozudumaný yutacaksýn

taiga

Hiç giden var mý aramýzdan bu muayeneye?

MCC

düþük model araçlarýn fiyatý da avrupa standartlarýna gelecek demektir bu sistem düzgün çalýþýrsa.
Ergonomi mi ? Ekonomi mi ?

Medved

Alıntı yapılan: taiga -  Nisan 22, 2008, 09:49:27
Hiç giden var mý aramýzdan bu muayeneye?


Ben aracýmý kendim götürürüm.Muayene öncesi her seferinde  bulbarlarý sökerim.Yoksa orada sökmem gerekiyor. :)
Port bagaj için daha laf edeni görmedim.Muayenede aracýn orjinalinden fazla ne varsa aslýnda karþý tarafa laf söyleme hakký doðuruyor.Ya idare eder yada idare etmesi için bir ara yol bulunur.;)

Þayet bahsi geçen sistem sýký bir þekilde Ýstanbulda uygulamaya konulurda,trafikte %50 rahatlama saðlanýr. ;D
Her yaþanan güzeldir!

MCC

bull bar olayý enteresan, her gidiþimde laf edecekler diye düþünürken; stoplara sinyallere hatta ademi nin keçide kornaya takýldýlar hep.
Ergonomi mi ? Ekonomi mi ?

MOUNTAINBIKER

yok yok yooook
para yook
ama ben bu arabaya binecegim.dag icin aldim madem dagda gezerim ama genede biner o ivir zivirada takilmam arkadas..bu ne yaaaaa
salak miyiz biz yaaaa.muayne parasi
arac vergisi.benzin zaten pahali.ya bi zevkimiz var onunda icine ediyorlar.
birileri bu gidise dur demeli artik yaaa
vatandas keriz habire verir.alacaklari  vergiyi vs yi bizden degilde lux araclardan alsalar ya bu ne yaaa
hicbirimiz sesimizi cikarmadikca comak daha derine gidiyo.

thkuzuoglu69

#13
   ' MOUNTAINBIKER'
 Kaideler insanlar için oluþturulmuþtur. Bizler bu kurallara uymakla mükellefiz. Kurallar hoþumuza gitmediðinde onlara inat farklý þeyler yapmaya uðraþmak yerine , uygun olmayan kurallarý, kuralýna uygun deðiþtirmeye çalýþmalýyýz. Hiç bir vatandaþ 'keriz' kelimesine layik deðildir. Duyarlý bir NÝNA'cý olarak kullandýðýnýz kelimeleri sarfederken lütfen konuþma adabýna riayet edelim.
...........

akademic

#14
Alıntı yapılan: thkuzuoglu69 -  Ağustos 05, 2008, 08:32:55
   ' MOUNTAINBIKER'
 Kaideler insanlar için oluþturulmuþtur. Bizler bu kurallara uymakla mükellefiz. Kurallar hoþumuza gitmediðinde onlara inat farklý þeyler yapmaya uðraþmak yerine , uygun olmayan kurallarý, kuralýna uygun deðiþtirmeye çalýþmalýyýz. Hiç bir vatandaþ 'keriz' kelimesine layik deðildir. Duyarlý bir NÝNA'cý olarak kullandýðýnýz kelimeleri sarfederken lütfen konuþma adabýna riayet edelim.
Mountaýnbýker ýn söyledikleri duyarlý bir nivasý olmak arasýnda  bir bað kuramadým .... aldýðýmýz araçlarýn % 50 den fazlasýný  ilk satýn alýþta vergi olarak vermiyormuyuz.. Petrol kaynaklarýna yakýn bir ülke olmamýza raðmen dünyanýn en pahalý benzinini (rafineri çýkýþýnýn 3 katýna) kullanmýyormuyuz. Giderlerimiz fazla olmasýn diye 5-6 bin Ytl fazla  vererek aldýðýmýz dizel araçlarda dizelin pompa fiyatýný % 40  artýrarak bizi cezlandýrmýyormu yöneticiler.
Türkiyede toplanan verginin üçte birini biz zaraç sahipleri ödemiyormuyuz. Nekadar kabul etmezsek etmeyelim bizi birer keriz olarak gördükleri kesin üzerine alýnsand alýnmasanda.
Elbette kanunlara saygýlý doðayla dost çözümlere sýcak bakan birer nivacý ve doða dostuyuz araçlarýmýz ne kadar düzgün olur ne kadar ciddi kontrollerden geçerse o kadar mutlu oluruz ama burda sorun bence bu iþin birileri için yine eskisinden daha farklý olmayacaðýdýr.